Ψωριασική αρθρίτιδα

Ψωριασική-αρθρίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την ψωριασική αρθρίτιδα

Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα πρόκειται για ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει τις αρθρώσεις, το δέρμα, τα νύχια, τα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη και εκδηλώνεται με οίδημα στις αρθρώσεις και γκρίζες πλάκες στο κεφάλι και στα νύχια. Εμφανίζεται ως συνέπεια της ψωρίασης. Απαντάται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Που οφείλεται η ψωριασική αρθρίτιδα

Τα αίτια ανάγονται σε γενετικούς, ανοσολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η ψωριασική αρθρίτιδα απαντάται συχνά σε άτομα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και είναι πρώτου βαθμού συγγενείς. Μπορεί να εμφανιστεί είτε ως ψωριασική αρθρίτιδα είτε ως απλή αρθρίτιδα είτε ως ψωρίαση. Παρουσιάζει μεγαλύτερη κληρονομικότητα από τον πατέρα στο παιδί παρά από τη μητέρα στο παιδί.  Σε κάποιες περιπτώσεις η ψωριασική αρθρίτιδα οφείλεται σε βλάβη που έχει προκληθεί λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, π.χ. οι πάσχοντες από Aids.

Συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα προσβάλλει τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τα νύχια, τα οστά και το δέρμα.
Τα γενικότερα συμπτώματα είναι:

•    Πόνος στις αρθρώσεις
•    Δυσκαμψία
•    Πόνος στους τένοντες
•    Οίδημα
•    Αυλακώσεις στα νύχια
•    Απώλεια νυχιών σε προχωρημένο στάδιο
•    Σχηματισμός γκρίζων πλακών στο κεφάλι, τους αγκώνες, τα γόνατα
•    Κνησμός
•    Δερματικός ερεθισμός

Διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα συνδέεται συχνά με άλλη μορφή αρθρίτιδας, καθιστώντας έτσι τη διάγνωσή της δύσκολη. Για την ακριβή διάγνωση απαιτείται λήψη ακτινογραφίας στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης και αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες θα δείξουν την ταχύτητα καθίζησης ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Θεραπεία για την ψωριασική αρθρίτιδα

Η θεραπεία της νόσου γίνεται με την εφαρμογή τοπικής αγωγής. Επίσης, χορηγείται μαλακτική και ενυδατική κρέμα στην περιοχή της βλάβης. Οι δραστικές ουσίες είναι: ταζαροτένη, καλσιποτριόλη, στεροειδή. Απαιτείται να χορηγείται συστηματικό βιταμίνη Α και Β.

Οδηγίες προς τους ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου και η άμεση θεραπεία θα χαρίσει στον ασθενή μία φυσιολογική ζωή χωρίς επώδυνα προβλήματα. Είναι σημαντική η στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ψωριασική αρθρίτιδα είναι ο δερματολόγος και ο ρευματολόγος

Κλείστε ραντεβού με δερματολόγο

Κλείστε ραντεβού με ρευματολόγο