Πολύποδες παχέως εντέρου

Πολύποδες παχέως εντέρου-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για τους πολύποδες παχέως εντέρου

Τι είναι οι πολύποδες παχέως εντέρου

Οι πολύποδες παχέως εντέρου πρόκειται για ογκίδια που ξεκινούν από την εσωτερική στοιβάδα του τοιχώματος του παχέως εντέρου. Η πάθηση έχει κληρονομικό χαρακτήρα. Υπάρχουν οι αδενοματώδεις πολύποδες και οι υπερπλαστικοί πολύποδες. Απαντώνται σπανίως σε νεαρές ηλικίες, αντιθέτως τα άτομα που είναι άνω των 60 ετών έχουν πολλές πιθανότητες να φέρουν κάποιο πολύποδα στο έντερο ακόμη κι αν δεν έχουν συμπτώματα.

Που οφείλονται οι πολύποδες παχέως εντέρου

Τα αίτια ανάγονται σε γενετικούς παράγοντες καθώς και διατροφικούς. Θα πρέπει η διατροφή να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και φυτικές ίνες και φτωχή σε ζωικά λίπη για να αποφευχθεί μία τέτοια πάθηση. Τα άτομα θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά αν υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένεια.

Συμπτώματα

Αρχικώς οι πολύποδες παχέως εντέρου δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, ενώ στη συνέχεια, εκδηλώνεται πόνος στην κοιλιά, αίμα στα κόπρανα και δυσκοιλιότητα.

Διάγνωση

Η διάγνωση πολύποδων παχέως εντέρου γίνεται μέσα από λεπτομερή κλινική εξέταση και καταγραφή του οικογενειακού ιστορικού του ασθενούς. Περαιτέρω εξετάσεις είναι η κολονοσκόπηση, η αξονική και μαγνητική τομογραφία, καθώς και η σιγμοειδοσκόπηση. Στις πλείστες των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται τυχαία μέσω μιας προληπτικής εξέτασης.

Πώς αντιμετωπίζονται

Όταν εντοπιστεί ο πολύποδας αφαιρείται και αποστέλλεται αμέσως για βιοψία. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κακοήθειας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνεται πάντοτε ιστολογική εξέταση μετά τη λήψη δείγματος. Ο γιατρός αποφασίζει αν ο πολύποδας παχέως εντέρου χρειάζεται αφαίρεση ή όχι. Όταν ολοκληρωθεί η αφαίρεση απαιτείται εκ νέου κολονοσκόπηση για να ελεγχθεί αν η εξέταση δείξει νέους πολύποδες.

Επιπλοκές που παρουσιάζουν

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο έντερο, ιδιαιτέρως αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως.

Πρόληψη

Για την πρόληψη κατά των πολύποδων παχέως εντέρου θα πρέπει να σπεύσετε αμέσως στο γιατρό σας αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανά σας και σκούρο χρώμα. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου συνιστάται τακτικός προληπτικός έλεγχος.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τους πολύποδες παχέως εντέρου είναι ο Γαστρεντερολόγος

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο