Πνευμονική εμβολή

pneumoniki emboli

Τι είναι η πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή είναι η ξαφνική εγκατάσταση θρόμβου στην αρτηρία του πνεύμονα με απόρροια της διακοπή της ροής του αίματος. Απαντάται το ίδιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες, και κυρίως σε ηλικίες άνω των 40.

Δες ακόμα:  Πώς οι σαλάτες προστατεύουν τους πνεύμονές μας;

Που οφείλεται η πνευμονική εμβολή

Η κύρια αιτία που δημιουργείται η πνευμονική εμβολή είναι η δημιουργία θρόμβου. Ο τελευταίος μπορεί είτε να σχηματιστεί αλλού και μέσω αποκόλλησης να μεταφερθεί στον πνεύμονα είτε να δημιουργηθεί κατευθείαν εκεί. Ο θρόμβος σχηματίζεται όταν το αίμα είναι πολύ πηκτό και εμποδίζεται η ροή του.

Συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής

Αν αποφράσσεται μικρή αρτηρία του πνεύμονα τα συμπτώματα είναι ήπια, ενώ αν αποφράσσεται μεγάλη αρτηρία είναι πιο έντονα. Συχνά παρουσιάζεται δύσπνοια, ταχύπνοια και ταχυκαρδία, που ακολουθούνται από βήχα, πόνο και πυρετό.

Διάγνωση της πνευμονικής εμβολής

Η διάγνωση της πνευμονικής εμβολής γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης του ασθενούς. Θα χρειαστούν περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, σπινθηρογράφημα και πνευμονική αγγειογραφία.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία της πνευμονικής εμβολής χορηγούνται αντιπηκτικά φαρμακευτικά σκευάσματα (ηπαρίνη και κουμαρινικά αντιπηκτικά) και θρομβολυτικά φάρμακα. Ενίοτε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της νόσου.

Επιπλοκές που παρουσιάζει

Η μαζική πνευμονική εμβολή αποφράσσει την κεντρική αρτηρία του πνεύμονα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Πρόληψη κατά της πνευμονικής εμβολής

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι η μισή θεραπεία της. Το 10% των ασθενών πεθαίνει μέσα σε μία ώρα, αν δεν εφαρμοστεί εγκαίρως φαρμακευτική αγωγή. Χωρίς θεραπεία η πνευμονική εμβολή καταλήγει σε θάνατο για το 30% των ασθενών, ενώ με θεραπεία περιορίζεται μόλις στο 3-8%.

Η κατάλληλη εδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τις πνευμονική εμβολή είναι ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο