Πλακώδες καρκίνωμα

Πλακώδες καρκίνωμα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι το πλακώδες καρκίνωμα

Το πλακώδες καρκίνωμα πρόκειται για κακοήθεια του δέρματος. Αποτελεί το δεύτερο συχνότερο τύπο καρκίνου του δέρματος. Το συγκεκριμένο καρκίνωμα προκαλείται λόγω της υπερέκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι έχοντες ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, οι ασθενείς με ακτινικές υπερκερατώσεις, οι έχοντες οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του δέρματος, οι ανοσοκατεσταλμένοι και όσοι εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Δες ακόμα: Καρκίνος προστάτη: επιλογές θεραπείας

Που οφείλεται

Το πλακώδες καρκίνωμα οφείλεται στην έκθεση του ατόμου σε υπεριώδη ακτινοβολία (UVA και UVB).

Συμπτώματα

Το πλακώδες καρκίνωμα εκδηλώνεται με ένα μικρό, κόκκινο επώδυνο εξόγκωμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Συνήθως όμως εμφανίζεται στα πόδια, στο κεφάλι (χείλη, στόμα, αφτιά, τριχωτό της κεφαλής) και στο πίσω μέρος των χεριών και των βραχιόνων.

Διάγνωση

Η διάγνωση του πλακώδους καρκινώματος θα γίνει με λεπτομερή σωματική εξέταση του ασθενούς από τον αρμόδιο γιατρό. Στη συνέχεια, θα λάβει δείγμα ενός ύποπτου ιστού και θα κάνει βιοψία.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση και το σημείο της περιοχής που έχει υποστεί βλάβη. Ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει το καρκίνωμα ακόμη και με τοπική αναισθησία αν το μέγεθος και η βιοψία το επιτρέπουν. Εναλλακτικά προτιμάται η ακτινοβολία, χρήση τοπικών φαρμάκων με τη διαδικασία της έγχυσης, πάγωμα των καρκινικών κυττάρων με χημικές ουσίες, απόξεση του όγκου με χειρουργική επέμβαση και ολική εγχείρηση αφαίρεσής του.

Πρόληψη

Για την πρόληψη πρέπει να φροντίζετε να εφαρμόζετε καθημερινά αντηλιακή προστασία με υψηλό δείκτη προστασίας, και να το ανανεώνετε κάθε 2- 3 ώρες. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό και για τα χείλη σας. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες 11- 4. Προτιμήστε να φοράτε πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου. Η προστασία θα πρέπει να είναι πλήρης κυρίως στα παιδιά.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το πλακώδες καρκίνωμα είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ