Πελλάγρα

Πελάγρα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η πελλάγρα

Η πελλάγρα πρόκειται για νόσο που προκαλείται από έλλειψη νιασίνης στον οργανισμό και έχει δερματικά, γαστρεντερικά και νευρολογικά συμπτώματα.

Δες ακόμα: Βιταμίνη D: Πόσο απαραίτητη είναι στον οργανισμό μας;

Που οφείλεται η πελλάγρα

Η πελλάγρα απαντάται συχνά σε ανθρώπους που έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ. Επίσης, παρατηρείται σε άτομα με ανεπαρκή λήψη νιασίνης, το οποίο συμβαίνει σε κάποιες αυστηρές δίαιτες όπου καταναλώνεται ένα συγκεκριμένο δημητριακό μόνο.

Συμπτώματα της πελλάγρας

Τα συνήθη συμπτώματα της πελλάγρας είναι η διάρροια, η δερματίτιδα, η στοματίτιδα, η γλωσσίτιδα, οι ναυτίες, οι έμετοι, η αναιμία και η προσβολή του νευρικού συστήματος. Το δέρμα γίνεται κόκκινο, λεπιδώδες και ξηρό. Συχνά δημιουργούνται έλκη και κύστεις στο στόμα. Το νευρικό σύστημα ατροφεί. Ο ασθενής εκδηλώνει διαταραχές στην ψυχολογία του, τη μνήμη του και τη συνείδησή του.

Διάγνωση για την πελλάγρα

Η διάγνωση της πελλάγρας γίνεται μέσα από κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό και μετά από περιγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Θεραπεία της πελλάγρας

Η θεραπεία για την πελλάγρα έγκειται στη χορήγηση νιασιναμίδης. Ο ασθενής πρέπει να διαμορφώσει το διαιτολόγιό του και να προσθέσει τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την ορθή λειτουργία του οργανισμού.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την πελλάγρα είναι ο Γαστρεντερολόγος και ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο

Κλείστε ραντεβού με Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο