Παραπληγία

Παραπληγία-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η παραπληγία

Η παραπληγία πρόκειται για διαταραχή στην κινητική και αισθητηριακή λειτουργία των κάτω άκρων. Εάν επηρεάζεται μόνο το ένα πόδι τότε κάνουμε λόγο για μονοπληγία. Οι περισσότεροι παραπληγικοί εξαρτώνται από αναπηρικά αμαξίδια για να περπατήσουν. Συχνά παρουσιάζουν ακράτεια ούρων και κοπράνων.

Δες ακόμα: Τι είναι και που οφείλεται η οσφυαλγία

Που οφείλεται

Η διαταραχή οφείλεται σε βλάβη στο νωτιαίο μυελό, αιματομυελία, οξεία εγκάρσια μυελίτιδα, πολλαπλή σκλήρυνση, τραυματισμό, επισκληρίδιο απόστημα.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την παραπληγία ενός ασθενούς που προέρχεται από τραυματισμό έγκειται στη σταθεροποίηση της κατάστασης του και στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε φυσικοθεραπείες και εργασιοθεραπεία, διότι η σωστή ευθυγράμμιση του σώματος αποτρέπει τις παραμορφώσεις.

Σημαντικός στη θεραπεία είναι και ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, ο οποίος παρακολουθεί την αναπνευστική πορεία του ασθενούς, καθώς και ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Για τον παραπληγικό η κατάσταση αυτή είναι δύσκολη και επηρεάζει πολύ αρνητικά την ψυχολογία του. Καλό θα ήταν να παρακολουθείται και από έναν ψυχολόγο, για να μπορέσει να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την παραπληγία είναι ο Νευροχειρουργός και ο Νευρολόγος 

Κλείστε ραντεβού με Νευροχειρουργό

Κλείστε ραντεβού με Νευρολόγο