Ουρηθρίτιδα

ourithritida

Τι είναι η ουρηθρίτιδα

Η ουρηθρίτιδα πρόκειται για φλεγμονή στην περιοχή της ουρήθρας. Προκαλείται μετά από είσοδο ενός παθογόνου μικροοργανισμού στον οργανισμό. Τέτοιοι μπορεί να είναι τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, η μονίλια και οι τριχομονάδες. Είναι πολύ συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Δες ακόμα : Αίτια και αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης

Που οφείλεται

Η ουρηθρίτιδα είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη και αν δεν αντιμετωπιστεί έχει σοβαρές επιπλοκές για τον οργανισμό. Οφείλεται στην είσοδο μέσω της σεξουαλικής επαφής ενός παθογόνου μικροοργανισμού στον οργανισμό. Τέτοιοι μπορεί να είναι τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, η μονίλια και οι τριχομονάδες.

Συμπτώματα

Η συμπτωματολογία διαφέρει αναλόγως του φύλου του ασθενούς. Οι άνδρες παραπονιούνται συχνά για κνησμό και κάψιμο στην ουρήθρα, πόνο κατά την ούρηση, και έκκριση πύου από την ουρήθρα. Οι γυναίκες εκδηλώνουν πόνο και τσούξιμο κατά την ούρηση και δυσουρία και έκκριση πύου από τον κόλπο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται από 3- 5 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ουρηθρίτιδας γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό και περιλαμβάνει κλινική εξέταση και λήψη κολπικού υγρού. Ακολουθούν αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις για να εντοπιστεί το ακριβές βακτήριο που δημιούργησε τη μόλυνση. Το αντιβιόγραμμα που ακολουθεί θα προσδιορίσει ποιο είναι το κατάλληλο αντιβιοτικό για το εκάστοτε βακτήριο.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την ουρηθρίτιδα έγκειται στη λήψη αντιβιοτικής αγωγής και από τους δύο ερωτικούς συντρόφους. Συνιστάται η αποχή από τις σεξουαλικές επαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής.

Επιπλοκές

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως η ουρηθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια γονόρροια και σε πρόκληση παθήσεων όπως, η γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, η γονοκοκκική φαρυγγίτιδα, η γονοκοκκική αρθρίτιδα, η επιδιδυμίτιδα που οδηγεί σε στειρότητα, η ορχίτιδα, η πρωκτίτιδα, η μόλυνση του ορθού του εντέρου, η προστατίτιδα, η κολπίτιδα, η σαλπιγγίτιδα,η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και η πρωκτίτιδα. Η σαλπιγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.

Πρόληψη

Η ουρηθρίτιδα είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη. Για να προληφθεί συνιστάται χρήση  προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή και αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ουρηθρίτιδα είναι ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος και Γυναικολόγος – Μαιευτήρας 

Κλείστε ραντεβού με Ουρολόγο – Ανδρολόγο

Κλείστε ραντεβού με Γυναικολόγο – Μαιευτήρα