Οστεομαλακία και ραχίτιδα

Οστεομαλακία & ραχίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζονται!

Τι είναι η οστεομαλακία και η ραχίτιδα

Η οστεομαλακία και η ραχίτιδα πρόκειται για διαταραχές που οφείλονται σε έλλειψη βιταμίνης D, και έχουν ως αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο ευαίσθητα και μαλακά λόγω έλλειψης αλάτων του ασβεστίου. Και οι δύο ασθένειες έχουν ουσιαστικά την ίδια κλινική εικόνα, ωστόσο η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η πρώτη απαντάται σε ενήλικες ενώ η δεύτερη σε παιδιά. Ουσιαστικά η οστεομαλακία είναι η ραχίτιδα των ενηλίκων.

Δες ακόμα: Οστικές μεταστάσεις

Που οφείλεται η οστεομαλακία και η ραχίτιδα

Η οστεομαλακία και η ραχίτιδα προκαλείται από σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D και φωσφόρου. Ο φώσφορος και το ασβέστιο προσδίδουν στα οστά τη σκληρή τους υφή, ενώ η βιταμίνη D φροντίζει για την απορρόφηση όλων των ευεργετικών συστατικών του ασβεστίου. Η έλελιψη της βιταμίνης D προκύπτει από την ελλιπή διατροφική του πρόσληψη αλλά και την ανεπαρκή έκθεση στον ήλιο.

Σε σπάνιες περιπτώσεις για την έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης ευθύνεται κάποια γενετική ανωμαλία ή η λήψη αντιεπιληπτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οι ανεπτυγμένες χώρες σπανίως αντιμετωπίζουν ελλιπή διατροφική πρόσληψη της βιταμίνης D, καθώς υπάρχει σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Επιπλέον, οι χώρες που βρίσκονται κοντά στην Αρκτική έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν λόγω αδυναμίας έκθεσης στον ήλιο.

Συμπτώματα της οστεομαλακίας και της ραχίτιδας

Τα συνήθη συμπτώματα της οστεομαλακίας και της ραχίτιδας είναι ο ρευματικός πόνος στα χέρια, στα πόδια, στα ισχία, στην σπονδυλική στήλη και στην πύελο. Επίσης, παρατηρείται αναιμία, αδυναμία και ανεπάρκεια. Για παράδειγμα, ο ασθενής δυσκολεύεται να ανέβει και να κατέβει τις σκάλες, αλλά και να σηκωθεί μετά από κάποιο βαθύ κάθισμα. Είναι σύνηθες μετά από έναν τραυματισμό ο ασθενής να παθαίνει αμέσως κάταγμα. Στα παιδιά, παρατηρείται καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους και υπερευαισθησία στα άκρα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οστεομαλακία και την ραχίτιδα είναι ο Ρευματολόγος

Διάγνωση της οστεομαλακίας

Η διάγνωση για την οστεομαλακία γίνεται μέσω της αναγνώρισης των συμπτωμάτων μετά από κλινική εξέταση του αρμόδιου γιατρού. Μέσα από λεπτομερείς εξετάσεις αίματος θα ελεγχθούν τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό, καθώς και φωσφόρου και βιταμίνης D.

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεομαλακία και η ραχίτιδα

Αν η οστεομαλακία οφείλεται στην έλλειψη βιταμινών χορηγείται στον ασθενή χημικό συμπλήρωμα διατροφής που εστιάζει στη βιταμίνη που λείπει από τον οργανισμό, και προτείνεται η έκθεση του παιδιού στον ήλιο. Αν πρόκειται για πρόβλημα οργανικό, δηλαδή βλάβη στην απορρόφηση της εν λόγω βιταμίνης από το έντερο, χορηγείται με ενέσεις παρεντερικά. Τέλος, η οστεομαλακία είναι πλήρως ιάσιμη, ενώ η ραχίτιδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παραμόρφωση στον πάσχοντα.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟ