Οστεοειδές οστέωμα

osteoma

Τι είναι το οστεοειδές οστέωμα

Το οστεοειδές οστέωμα πρόκειται για ένα συχνό καλοήθη επώδυνο όγκο που εμφανίζεται σε νεαρά άτομα στο άνω άκρο του μηριαίου οστού. Αποτελεί το 12,1% των καλοήθων όγκων και το 2,9% όλων των όγκων. Απαντάται συχνότερα σε αγόρια.

Δες ακόμα: Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Συμπτώματα

Το πρώτο κλινικό σύμπτωμα που εκδηλώνει το οστεοειδές οστέωμα είναι ο επίμονος ή επεισοδιακός πόνος, με μεγάλη ένταση. Ο πόνος δύναται να εντοπιστεί και σε άλλα σημεία πέρα της βλάβης. Ο πόνος εμφανίζεται κατά τις νυχτερινές ώρες και η χορήγηση ασπιρίνης ανακουφίζει κάπως τον ασθενή.

Παρατηρείται επίσης διόγκωση, δυσκαμψία, αύξηση τοπικής θερμοκρασίας, ευαισθησία στο σημείο, περιορισμός κινητικότητας της άρθρωσης, μυϊκή ατροφία και χωλότητα.

Διάγνωση

Η διάγνωση του οστεοειδούς οστεώματος γίνεται μέσα από ιστολογική εξέταση, σπινθηρογράφημα και αξονική τομογραφία. Συχνά όμως είναι δύσκολη διότι βασίζεται σε άτυπα κλινικά συμπτώματα και ακτινολογικά ευρήματα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπιση του οστεοειδούς οστεώματος είναι η ασπιρίνη, η οποία προσφέρει συμπτωματική ανακούφιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται χειρουργική αφαίρεση του οστεοειδούς οστεώματος, ειδικά αν ενέχει έντονο άλγος. Το οστεοειδές οστέωμα εάν δεν αφαιρεθεί πλήρως υποτροπιάζει σε ένα ποσοστό 28% των περιπτώσεων.

Παρατηρούνται οστικές παραμορφώσεις αν τα συμπτώματα έχουν ξεκινήσει πριν από το 5ο έτος. Εάν οι παραμορφώσεις δεν αποκατασταθούν μετά την αφαίρεση του πυρήνα μπορούν να διορθωθούν χειρουργικά. Η θεραπεία ποικίλλει αναλόγως την περίπτωση. Πάντως δεν εξελίσσεται σε κακοήθεια και δεν δίνει μεταστάσεις.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το οστεοειδές οστέωμα  είναι ο Ορθοπαιδικός – Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Ορθοπαιδικό – Ορθοπαιδικό Χειρουργό