Ορχίτιδα

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τον Στρεπτόκοκκο

Τι είναι η ορχίτιδα

Η ορχίτιδα είναι μία λοίμωξη των όρχεων και υπεύθυνο για τη νόσο είναι κάποιο μικρόβιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά μόνο τον έναν όρχι.

Δες ακόμα: Πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος του προστάτη

Η φλεγμονή σε κάποιες περιπτώσεις υφίσταται και στη σύστοιχη επιδιδυμίδα, δηλαδή το σωληνάκι που μετέρχονται τα σπερματοζωάρια για να προσεγγίζουν τον προστάτη.

Που οφείλεται η ορχίτιδα

Για την ορχίτιδα ευθύνεται συνήθως κάποιο μικρόβιο, βακτήριο ή ιός. Η μετάδοσή της γίνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφύλαξη, της εναλλαγής πολλών ερωτικών συντρόφων και σπανιότερα μέσα από μολυσμένα ούρα.Πολύ συχνή είναι και η πρόκλησή της μετά από την είσοδο του ιού της παρωτίτιδας στον οργανισμό, ή διφθερίτιδας, ανεμοβλογιάς ή σχιστοσωμίασης.

Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνδρες ηλικίας από 45 ετών, τα άτομα με μακροχρόνια χρήση ουροκαθετήρα, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ή χειρουργικές επεμβάσεις στον ουροποιητικό σωλήνα, ιστορικό λοίμωξης από βλεννόρροια ή άλλο αφροδίσιο νόσημα ή σεξουαλική επαφή με άτομο που πάσχει από αφροδίσιο νόσημα.

Συμπτώματα της ορχίτιδας

Ο πάσχων νιώθει πόνο στην περιοχή των όρχεων, ένα αίσθημα βάρους και απότομη διόγκωση στον ένα όρχι. Παρατηρείται επίσης ερυθρότητα, οίδημα και θερμότητα. Συχνά οι ασθενείς παραπονιούνται για αίσθημα κακουχίας, καυσουρία, δυσουρία, συχνουρία ή και υψηλός πυρετός. Κατά τη σεξουαλική επαφή ή την εκσπερμάτωση ο πάσχων μπορεί να νιώσει πόνο. Τα συμπτώματα διαρκούν αρκετές ημέρες.

Διάγνωση της ορχίτιδας

Για να διαγνωσθεί η ορχίτιδα κρίνεται απαραίτητη η κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό. Μεταξύ των εξετάσεων είναι και η λεπτομερής εξέταση ούρων, αλλά και ο υπέρηχος Triplex οσχέου και καλλιέργεια σπέρματος. Αν υπάρχει υποψία σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (χλαμύδια, βλεννόρροια) απαιτείται ειδική εξέταση ουρηθρικού υγρού.

Θεραπεία για την ορχίτιδα

Η θεραπεία συνήθως έγκειται στη χορήγηση αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Ο ασθενής θα πρέπει να ξεκουραστεί και να τοποθετήσει κρύα επιθέματα στην πάσχουσα περιοχή. Σε κάποιες περιπτώσεις ο πάσχων χρήζει χειρουργικής επέμβασης. Μετά τη χειρουργική επέμβαση ο ασθενής επανακτά τη σεξουαλική και οργανική του λειτουργικότητα μέσα σε 70 ημέρες.

Επιπλοκές της ορχίτιδας

Σε κάποιες σπάνιες και βαριές μορφές ορχίτιδας μπορεί να προκληθεί στειρότητα ή σμίκρυνση των όρχεων.

Πρόληψη κατά της ορχίτιδας

Η ορχίτιδα οφείλεται σε βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι για την αποφυγή της είναι απαραίτητη η χρήση ασφαλούς και πλήρους προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή, ειδικά αν πρόκειται για άτομο που πάσχει ήδη από κάποιο αφροδίσιο νόσημα. Επιπλέον, προτιμήστε άνετα και φαρδιά ρούχα που δεν εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και ενημερωθείτε σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της παρωτίτιδας.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ορχίτιδα είναι ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος