Οπτική νευροπάθεια

optiki neuropatheia

Τι είναι η οπτική νευροπάθεια

Ο όρος περιγράφει κάθε κατάσταση ή παθολογικό τραυματισμό που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο ή διαταραχή στην αιμάτωσή του. Υπάρχουν διάφορες μορφές, όπως η ισχαιμική οπτική νευροπάθεια, η οπτική νευρίτιδα, η διηθητική οπτική νευροπάθεια και η οπτική νευροπάθεια.

Δες ακόμα:

Που οφείλεται

Μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή, σε γλαύκωμα, σε σακχαρώδη διαβήτη, σε αυξημένη πίεση στο κρανίο, σε αγγειοπάθειες, σε άμεσο τραυματισμό στο κρανίο, σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, σε έλλειψη βιταμίνης Β12, σε τοξικότητα των φαρμάκων, του αλκοόλ, του καπνού και σε όγκους στον εγκέφαλο ή στις μήνιγγες.

Συμπτώματα

Στις περιπτώσεις ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας η νόσος ξεκινά με μερική απώλεια όρασης. Στην οπτική νευροπάθεια παρατηρείται οπτική ατροφία, δηλαδή καταστροφή των νευρικών κυττάρων. Συνήθως εμφανίζεται στο ένα μάτι.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός είναι ο Οφθαλμίατρος

Διάγνωση

Η διάγνωση της οπτικής νευροπάθειας γίνεται μέσα από μία πλήρη οφθαλμολογική εξέταση και βυθοσκόπηση. Αν κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός θα προτείνει μία αιματολογική εξέταση και έλεγχο της πίεσης του αίματος.

Θεραπεία

Η εκάστοτε αιτία θα καθορίσει τη θεραπεία που θα προτείνει ο γιατρός έτσι ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ