Ομαλός λειχήνας

leixinas

Τι είναι ο ομαλός λειχήνας

Ο ομαλός λειχήνας είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται τόσο στο δέρμα όσο και στους βλεννογόνους (στόμα, γεννητικά όργανα). Οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο από τη νόσο είναι μεταξύ 30 και 60 ετών και αφορά κυρίως τις γυναίκες και μάλιστα της μαύρης φυλής. Η νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν είναι κληρονομική. Πρόκειται μάλλον για μία αυτοάνοση πάθηση.

Δες ακόμα: Τύποι και Αντιμετώπιση Αλωπεκίας

Αίτια του ομαλού λειχήνα

Η αιτιολογία εμφάνισης του ομαλού λειχήνα δεν έχει σαφώς καθοριστεί, ωστόσο η διάρκειά της είναι μερικές βδομάδες. Έχει παρατηρηθεί σε σπάνιες περιπτώσεις ο λειχήνας του δέρματος να είναι αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο καρδιολογικό φάρμακο ή φάρμακο για την αρθρίτιδα. Με τη διακοπή της χορήγησης αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων σταματά ουσιαστικά και η συμπτωματολογία της νόσου.

Συμπτώματα του ομαλού λειχήνα

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο ομαλός λειχήνας είναι τα εξής: ερυθρές κνησμώδεις επίπεδες βλατίδες, που συνοδεύονται από διαβρώσεις και έλκη. Εντοπίζονται κυρίως στους καρπούς, στα βλέφαρα, στις κνήμες, στο λαιμό, στα γεννητικά όργανα, στη βάλανο και στο τριχωτό της κεφαλής. Η κλινική εικόνα της εν λόγω νόσου είναι εύκολο να διαγνωστεί, ωστόσο μπορεί να χρειαστεί να γίνει και βιοψία σε κάποιες περιπτώσεις. Περίπου 1 στους 5 ασθενείς θα εμφανίσει στο μέλλον και δεύτερο επεισόδιο της νόσου.

Ο ομαλός λειχήνας μπορεί να προσβάλλει επίσης το στοματοφάρυγγα, αλλά και τα γεννητικά όργανα, στα οποία εμφανίζεται με διαβρωτικές βλάβες. Είναι επίσης δυνατό να παρουσιαστεί και στα νύχια με καταστροφή του περιονυχίου. Περίπου το 20% των γυναικών με λειχήνα στο στόμα έχει υποστεί βλάβη και στα γεννητικά όργανα. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση η νόσος να είναι ασυμπτωματική ή να υπάρχουν κόκκινες περιοχές και έλκη που πονάνε κατά τη σεξουαλική επαφή.

Διάγνωση του ομαλού λειχήνα

Η διάγνωση για τον ομαλό λειχήνα γίνεται ανάλογα με την κλινική εικόνα του πάσχοντος. Η ιστολογική επιβεβαίωση της διάγνωσης κρίνεται συνήθως απαραίτητη.

Θεραπεία του ομαλού λειχήνα

Η θεραπεία για τον ομαλό λειχήνα είναι τοπική ή συστηματική. Η τοπική έγκειται στη χρήση κορτικοστεροειδών και στοματικού διαλύματος κυκλοσπορίνης. Η συστηματική στην κυκλοσπορίνη, η κορτιζόνη από το στόμα και τα ρετινοειδή.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον ομαλό λειχήνα είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο