Οξύ πνευμονικό τραύμα

Οξύ πνευμονικό τραύμα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για το οξύ πνευμονικό τραύμα

Τι είναι το οξύ πνευμονικό τραύμα

Το οξύ πνευμονικό τραύμα πρόκειται για μία σοβαρή κλινική κατάσταση με απότομη μείωση της πνευμονικής λειτουργίας, με χαρακτηριστικά από διηθήσεις και στα δύο πνευμονικά πεδία και μείωση του κορεσμού οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα. Συνήθως συμβαίνει μέσα στις επόμενες 6 ώρες από τη μετάγγιση αίματος ή και παραγώγων του. Μοιάζει με το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των ενηλίκων.

Που οφείλεται το οξύ πνευμονικό τραύμα

Το οξύ πνευμονικό τραύμα δεν έχει σαφή αίτια. Πάντως σημαντικό ρόλο παίζει και η γενετική προδιάθεση, αλλά όπως αναφέρθηκε και πριν συνήθως οφείλεται στις μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε σοβαρή λοίμωξη, τραύμα στο χειρουργείο ή βλάβη του ενδοθηλίου που οδηγεί σε τριχοειδική διαρροή και κατ’ επέκτασιν οξύ πνευμονικό τραύμα.

Συμπτώματα από το οξύ πνευμονικό τραύμα

Τα βασικότερα συμπτώματα είναι:
•    ο πυρετός
•    η ταχυκαρδία
•    η κυάνωση
•    υπόταση (σπανιότερα υπέρταση)

Διάγνωση για το οξύ πνευμονικό τραύμα

Η διάγνωση γίνεται μέσω λήψης ακτινογραφίας θώρακος, αλλά και μέσω εξετάσεων που θα την επιβεβαιώσουν, παρόλο που χρειάζονται μέρες ή και βδομάδες για να βγουν αποτελέσματα.

Θεραπεία για το οξύ πνευμονικό τραύμα

Η θεραπεία για το οξύ πνευμονικό τραύμα έγκειται στις εξής μεθόδους: υποστήριξη αναπνευστικής λειτουργίας, διακοπή της μετάγγισης αίματος, χορήγηση οξυγόνου στον ασθενή, επιστροφή όλων των ασκών στην αιμοδοσία, ενημέρωση αιμοδοσίας για σχολαστικό έλεγχο των δειγμάτων του εν λόγω δότη. Οι πάσχοντες συνήθως συνέρχονται μετά από 96 ώρες.

Επιπλοκές από το οξύ πνευμονικό τραύμα

Όπως και το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, το οξύ πνευμονικό τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξύ πνευμονικό τραύμα είναι ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Κλείστε ραντεβού με Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο