Οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι μία διαταραχή στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, ήτοι στο φιλτράρισμα του αίματος και στην αποπομπή των άχρηστων ουσιών από το σώμα μας. Προκαλείται μετά από απόφραξη του νεφρικού συστήματος (λιθίαση, νεοπλάσματα), από απώλεια της νεφρικής παροχής αίματος και βλάβη στα κύτταρα του νεφρού από φάρμακα. Απαντάται συχνά σε ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα.

Δες ακόμα: Θεραπεία με στατίνες και μυοσκελετικές παρενέργειες

Που οφείλεται

Κάποιες θεραπείες για τον καρκίνο στον πνεύμονα επηρεάζουν τα κύτταρά του και κυρίως τους νεφρούς του με αποτέλεσμα την οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Δεν πρόεκιται για μη αναστρέψιμη νόσο. Συνήθως τα συμπτώματα εξαφανίζονται όταν διακόπτεται η λήψη των φαρμάκων που την προκαλούν. Περίπου το 10-29% των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα εμφανίσει νεφρική ανεπάρκεια.

Συμπτώματα

Θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας αν πάσχετε από τα συμπτώματα αυτά: απώλεια συχνότητας ούρησης και ποσότητας ούρων, πόνος κατά την ούρηση, σκοτεινά και κόκκινα ούρα, αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, διόγκωση στα πόδια και τους αστραγάλους, ναυτία και εμετός, σύγχυση.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι ο Νεφρολόγος

Διάγνωση

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια εντοπίζεται με απλή γενική εξέταση αίματος. Τα επίπεδα της ουρίας και της κρεατίνης θα καθορίσουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Μια πιο ακριβής μέθοδος ελέγχου είναι η μέτρηση της σπειραματικής διήθησης ή η κάθαρση της κρεατίνης.

Πώς αντιμετωπίζεται

Συνήθως η οξεία νεφρική ανεπάρκεια αντιμετωπίζεται με τη διακοπή λήψης των φαρμάκου που ευθύνεται για την πρόκλησή της. Συνιστάται παράλληλα η χορήγηση φαρμάκων που βοηθούν στην αποβολή άχρηστων ουσιών από τα νεφρά που μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια ή φαρμάκων που θα μειώσουν την τοξικότητα των νεφρών. Επιπλέον, η θεραπεία θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης του αλατιού. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις προτείνεται η αιμοδιάλυση ή η περιτοναϊκή κάθαρση μέσω μηχανημάτων.

Πρόληψη

Φυσικά η καλύτερη πρόληψη για την οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι η αποφυγή του αιτίου που την προκαλεί. Απαραίτητη για την καλή λειτουργία των νεφρών είναι η ενυδάτωση και η λήψη άφθονων υγρών καθημερινά, καθώς και προστατευτικά φάρμακα ενάντια στην τοξικότητα των χημειοθεραπειών.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΝΕΦΡΟΛΟΓΟ