Οξεία μέση ωτίτιδα

Οξεία μέση ωτίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για την οξεία μέση ωτίτιδα

Τι είναι η οξεία μέση ωτίτιδα

Η οξεία μέση ωτίτιδα πρόκειται για την πιο συχνή πάθηση των αφτιών στα παιδιά. Παρουσιάζεται με τη μορφή υγρού στο εσωτερικό του αφτιού και συμπτώματα έντονης λοίμωξης. Τα παιδιά κινδυνεύουν πιο άμεσα από την εν λόγω νόσο, καθώς η ευσταχιανή σάλπιγγα των παιδιών είναι στενότερο και έτσι καθίσταται ευκολότερη η απόφραξή του. Συχνά παρουσιάζει ταυτόχρονη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλεί φλεγμονή και συγκέντρωση υγρού στο εσωτερικό του αφτιού που μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια.

Που οφείλεται η οξεία μέση ωτίτιδα

Η οξεία μέση ωτίτιδα οφείλεται στον ιό της γρίπης, στον ιό RSV, και σε βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος, η αιμόφιλος γρίπη και moraxella catarrhalis.

Συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας

Η συμπτωματολογία της οξείας μέσης ωτίτιδας εμφανίζεται ταχέως. Στα μικρά παιδιά τα κύρια συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο εμετός, η ενόχληση στο αφτί (όταν είναι μικρό εκφράζεται με το τράβηγμα του αφτιού) και η δυσκολία στον ύπνο. Στους ενήλικες εμφανίζεται με πυρετό, κεφαλαλγία, προσωρινή απώλεια ακοής, έντονο πόνο στο μολυσμένο αφτί, υγρό από τον ακουστικό πόρο, ανορεξία και αίσθημα κόπωσης.

Διάγνωση της οξείας μέσης ωτίτιδας

Η πιο ακριβής διάγνωση για την οξεία μέση ωτίτιδα γίνεται μέσω παρακέντησης του τυμπάνου ώστε να γίνει αναρρόφηση και καλλιέργεια του υγρού. Ωστόσο, πραγματοποιείται σπανίως.

Πώς αντιμετωπίζεται η οξεία μέση ωτίτιδα

Αν παρατηρήσετε να βγαίνει υγρό από το αφτί ή ο πόνος διαρκεί για πολλές ώρες θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο παιδίατρο, ο οποίος θα εξετάσει με τη χρήση ενός ειδικού οργάνου που θα εμφυσήσει αέρα στο αφτάκι του παιδιού για να διαπιστώσει αν το τύμπανο λειτουργεί σωστά. Τα αντιβιοτικά συνιστώνται μόνο όταν οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη και όχι σε ιούς. Η απλή παρακεταμόλη ανακουφίζει από τον πόνο.

Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες. Υπάρχει πιθανότητα η ακοή του παιδιού να επηρεαστεί για περισσότερους μήνες. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα ρινικά αποσυμφορητικά ανακουφίζουν κάπως τα συμπτώματα, αλλά δεν θεραπεύουν τη νόσο. Ο εμβολιασμός κατά του στρεπτόκοκκου που ευθύνεται για την πνευμονία αποτρέπει από τέτοιου είδους λοιμώξεις.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η οξεία μέση ωτίτιδα

Αν η οξεία μέση ωτίτιδα δε διαγνωστεί εγκαίρως είναι πιθανή η ρήξη τυμπάνου, η οποία θα σημάνει μεγάλη ροή αίματος και πύου από το αφτί. Οι συνεχείς λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια μέση ωτίτιδα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξεία μέση ωτίτιδα είναι ο ΩΡΛ και ο παιδίατρος

Κλείστε ραντεβού με ΩΡΛ

Κλείστε ραντεβού με Παιδίατρο