Νόσος Osgood-Schlatter

Νόσος- Osgood-Schlatter-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για τη νόσο Osgood – Schlatter

Τι είναι η νόσος Osgood – Schlatter

Η νόσος Osgood-Schlatter είναι μία μορφή οστεοχόνδρωσης και αποτελεί την πιο συχνή φλεγμονή στο σημείο που καταλήγει ο τένοντας στο οστό. Απαντάται συχνά σε παιδιά από 10-14 ετών, ειδικότερα σε όσα ασχολούνται με τον αθλητισμό και καταπονούν το σώμα τους, και επηρεάζει συχνά και τα δύο άκρα.

Που οφείλεται η νόσος Osgood – Schlatter

Η νόσος Osgood-Schlatter οφείλεται συνήθως σε κάποιο τραυματισμό ή έντονη κόπωση. Η καταπόνηση του κνημιαίου κυρτώματος επηρεάζει την εξέλιξη της πάθησης.

Συμπτώματα της νόσου Osgood – Schlatter

Η νόσος Osgood-Schlatter χαρακτηρίζεται από τα εξής συμπτώματα:

•    Πόνος στην περιοχή
•    Ευαισθησία στο σημείο
•    Διόγκωση του κνημιαίου κυρτώματος
•    Πόνος κατά την έκταση του γόνατος
•    Άλγος κατά το κάθισμα και το γονάτισμα

Διάγνωση της νόσου Osgood – Schlatter

Για τη διάγνωση της νόσου απαιτείται η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέταση. Απαιτούνται συμπληρωματικά ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα και απεικονιστικές εξετάσεις.

Αντιμετώπιση της νόσου Osgood – Schlatter

Για την αντιμετώπιση της νόσου Osgood – Schlatter συνιστάται η αποφυγή της έντονης καταπόνησης και οι φυσικοθεραπείες. Μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν τοπικά αντιφλεγμονώδη. Αν η ενόχληση είναι έντονη, προτείνεται η ακινητοποίηση του γονάτου με γύψινο κύλινδρο ή με ειδικό επίδεσμο, ώστε να αποφορτιστεί το πάσχον σημείο.

Επιπλοκές της νόσου Osgood – Schlatter

Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν απόσπαση του κνημιαίου κυρτώματος και συμβαίνουν σε περίπτωση μη- έγκαιρης διάγνωσης ή σε πολύ έντονο τραυματισμό.

Πρόληψη κατά της νόσου Osgood – Schlatter

Για να προλάβετε τη νόσο Osgood-Schlatter συνιστάται η αποφυγή της έντονης σωματικής καταπόνησης, ιδιαιτέρως αν δεν έχει προηγηθεί σωστή προθέρμανση. Η ίαση είναι πλήρης και άμεση, αρκεί να διαγνωστεί γρήγορα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη νόσο Osgood- Schlatter είναι ο ορθοπαιδικός χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με ορθοπαιδικό χειρουργό