Νευραλγία τριδύμου

neuralgia

Τι είναι η νευραλγία τριδύμου

H νευραλγία τριδύμου νεύρου χαρακτηρίζεται από ένα πολύ δυνατό πόνο σύντομης διάρκειας που εμφανίζεται σε έναν ή περισσότερους κλάδους του τριδύμου νεύρου. Το νεύρο αυτό έχει τρεις κλάδους (εξ’ ου και η ονομασία) οι οποίοι μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με το τί αγγίζει το πρόσωπο και ενώνονται κατά την είσοδο τους στο κρανίο.

Δες ακόμα: Συμπτώματα και Θεραπεία Επιληψίας

Οι 3 κλάδοι καλύπτουν αντίστοιχα τις περιοχές: από το μέτωπο ως τα μάτια (οφθαλμικός), από τα μάτια ως τη γωνία των  χειλιών (άνω γναθικός) και από τη γωνία των χειλιών ως την περιοχή της κάτω γνάθου (κάτω γναθικός). Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε έναν ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, και περισσότερους κλάδους του νεύρου και συχνά παρομοιάζονται σαν «μαχαιριά» ή «πόνος από ηλεκτρισμό».  Η νευραλγία τριδύμου εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα από 50 ετών και πάνω και ιδίως στις γυναίκες.

Αίτια της νευραλγίας τριδύμου

Τα αίτια της νευραλγίας τριδύμου δεν έχουν καθοριστεί αδιαμφισβήτητα για αυτό και σε πολλές περιπτώσεις όταν το ακριβές αίτιο δεν είναι γνωστό, ονομάζεται «ιδιοπαθής νευραλγία τριδύμου».

Η τάση που επικρατεί πάντως είναι ότι η εμφάνιση της οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία του τριδύμου νεύρου όπως είναι η απομυελίνωση. Η απομυελίνωση είναι η φθορά της μυελίνης, της ουσίας που «μονώνει» τις νευρικές ίνες που μεταφέρουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα αυτές να «βραχυκυκλώνουν» και να προκαλείται πόνος. Η απομυελίνωση μπορεί να οφείλεται σε κάποιο όγκο, ή ανωμαλία των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή του τριδύμου, ή από ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Το άγχος και το στρες επηρεάζουν την εμφάνιση και την ένταση του πόνου.

Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα της νευραλγίας τριδύμου είναι ένας οξύς πόνος στο πρόσωπο σαν «μαχαιριά» ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει και να σταματήσει το ίδιο ξαφνικά. Στα μεσοδιαστήματα των πόνων ο ασθενής δεν έχει κάποιο άλλο σύμπτωμα. Παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν τον πόνο είναι απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το ξύρισμα, η κατάποση, το μάσημα, αγγίγματα στο πρόσωπο, το ψύχος ή το φως. Ο πόνος είναι δυνατόν να είναι τόσο οξύς ώστε να ξυπνήσει τον ασθενή στη διάρκεια της νύχτας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από μυϊκούς σπασμούς. Πολλές φορές συγχέεται με τον οδοντικό πόνο.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νευραλγίας τριδύμου γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και εμπεριστατωμένη εξέταση του ασθενούς, ιδίως στα σημεία όπου εκδηλώνεται ο πόνος καθώς και στην περιοχή των ματιών, της μύτης και του στόματος για ενδείξεις ευαισθησίας στο ψύχος και το άγγιγμα. Απαραίτητη για τη διάγνωση είναι η μαγνητική και αξονική τομογραφία προκειμένου να διευκρινιστούν ή να αποκλειστούν παράγοντες που τυχόν δικαιολογούν την εμφάνιση της νευραλγίας.

Θεραπεία

Η θεραπεία της νευραλγίας τριδύμου συνίσταται στην αντιμετώπιση του πόνου με νευροτροποιητικά φάρμακα όπως είναι η καρβαμαζεπίνη, η γκαμπαπεντίνη, η πρεγκαμπαλίνη κ.ά. Επειδή τα φάρμακα αυτά μπορούν να έχουν παρενέργειες καλό είναι ο ασθενής να παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωγής. Σε κάποιες περιπτώσεις δίνεται και ο συνδυασμός με κορτικοστεροειδή.

Σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία ή δεν μπορεί να λάβει τα παραπάνω φάρμακα λόγω της τοξικότητάς τους, απαιτείται χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αποσυμφόρηση της νευρικής ρίζας. Υπάρχουν διαφόρων ειδών χειρουργικές επεμβάσεις και συστήνονται αναλόγως κατά περίπτωση.

Επιπλοκές της νευραλγίας τριδύμου

Οι βασικότερες επιπλοκές που παρουσιάζει η νευραλγία τριδύμου είναι η παρεμπόδιση του ατόμου ως προς την εκτέλεση απλών καθημερινών λειτουργιών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην κατάθλιψη. Σε περιπτώσεις μη ανταπόκρισης στη θεραπεία έχουν αναφερθεί ασθενείς ακόμα και με τάσεις αυτοκτονίας.

Πρόγνωση νευραλγίας τριδύμου

Η πρόγνωση της νευραλγίας τριδύμου είναι καλή με τα μέσα που διαθέτει σήμερα η ιατρική, αρκεί ο ασθενής να προσέλθει εγκαίρως στον κατάλληλο ιατρό. Ελπιδοφόρο είναι ότι αναπτύσσονται συνεχώς νέες τεχνικές για την αντιμετώπιση της.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για νευραλγία τριδύμου είναι ο Νευρολόγος  και ο  ΩΡΛ

Κλείστε ραντεβού με Νευρολόγο

Κλείστε ραντεβού με ΩΡΛ