Μεταβολικό σύνδρομο

Μεταβολικό-σύνδρομο-τι είναι

Πληροφορίες για το μεταβολικό σύνδρομο

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών, οι οποίες συχνά υποτιμούνται από τους ασθενείς, με αποτέλεσμα να γίνονται επικίνδυνες για τον οργανισμό. Η συνύπαρξη κάποιων μεταβολικών διαταραχών είναι επιβλαβής για τον οργανισμό, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη ή και πρόωρο θάνατο. Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Πού οφείλεται το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζεται από κάποιους παράγοντες όπως η παχυσαρκία και ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι γενετικοί παράγοντες, γεγονός που σημαίνει ότι κάποια άτομα έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση από άλλα.

Συμπτώματα που εκδηλώνει το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο δεν παρουσιάζει συμπτώματα, γι’ αυτό και είναι δύσκολη η διάγνωσή του. Συνήθως ο ασθενής διαπιστώνει το μεταβολικό σύνδρομο μέσω προληπτικής ιατρικής εξέτασης και πρέπει να λάβει άμεσα θεραπευτική αγωγή.

Πώς γίνεται η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου

Η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου γίνεται μέσω προληπτικού ιατρικού ελέγχου.

Πώς αντιμετωπίζεται το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα για να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Ο κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον γιατρό και σαν μεμονωμένη περίπτωση. Γενικώς, τα άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο πρέπει:

  • Να ασκούνται
  • Να διακόψουν το κάπνισμα
  • Να διατηρούν φυσιολογικό βάρος
  • Να ακολουθούν εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την μεταβολικό σύνδρομο είναι ο Ενδοκρινολόγος

Κλείστε ραντεβού με Ενδοκρινολόγο