Μεταβολική οξέωση

Μεταβολική-οξέωση-τι είναι

Τι είναι η μεταβολική οξέωση

Η μεταβολική οξέωση είναι μία κατάσταση κατά την οποία μειώνεται το pH του σώματος λόγω της κατακράτησης οξέων ή της απώλειας ρυθμιστικών διττανθρακικών.

Δες ακόμα: Παθήσεις της περιοχής του πρωκτού και της περιπρωκτικής περιοχής

Η μεταβολική οξέωση με χάσμα ανιόντων εκδηλώνεται στη διαβητική, στην αλκοολική και στη γαλακτική οξέωση, στην οξέωση νεφρικής ανεπάρκειας και στην οξέωση που προκαλείται λόγω υπερκατανάλωσης οξέων. Η χωρίς χάσμα ανιόντων οξέωση εκδηλώνεται στη διάρροια, στο πολλαπλό μυέλωμα και στην οξέωση νεφρικών σωληναρίων.

Πού οφείλεται η μεταβολική οξέωση

Η μεταβολική οξέωση μπορεί να οφείλεται σε κάποιον από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Υπερβολική κατανάλωση οξέων
  • Κετοξέωση
  • Επιληπτική κρίση
  • Αφυδάτωση
  • Διάρροια
  • Ραβδομυόλυση
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Καταπληξία

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την μεταβολική οξέωση είναι ο Παθολόγος

Πώς γίνεται η διάγνωση της μεταβολικής οξέωσης

Η διάγνωση της μεταβολικής οξέωσης γίνεται μόνο από τον αρμόδιο γιατρό με κλινική εξέταση και καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς. Μπορεί να χρειαστούν συμπληρωματικές εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η μεταβολική οξέωση

Για την αντιμετώπιση της μεταβολικής οξέωσης είναι σημαντική η λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό. Είναι σημαντικό να εκτιμηθεί αν ο ασθενής παρουσιάζει λήθαργο ή ζαλάδα ή αν έχουν μειωθεί τα αντανακλαστικά του. Επίσης, ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει αν υπάρχουν αρρυθμίες, μυϊκή αδυναμία κ.ά.

Αναλόγως της κατάστασης είναι πιθανό να χορηγηθούν ενδοφλέβια υγρά, φαρμακευτική αγωγή και άλλα θεραπευτικά μέτρα. Συνιστάται ο ασθενής να σταθεί σε θέση που να επιτρέπεται η έκπτυξη του θώρακα, ενώ σημαντική για να εξουδετερώσει τα οξέα του στόματος είναι η πλύση του στόματος με διττανθρακικό νάτριο.

Θα πρέπει ο ασθενής να βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον και να υπάρχει ενημέρωση του περιβάλλοντός του σχετικά με την αντιμετώπιση τυχόν επιληπτικής κρίσης αν αυτή εκδηλωθεί. Είναι σημαντικό τόσο ο ασθενής όσο και η οικογένειά του να ενημερωθούν από τον γιατρό σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου και των φαρμάκων που θα πρέπει να λάβει ο ασθενής.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟ