Μανία

mania

Τι είναι η μανία

Η μανία αποτελεί ένα μια πολύ σοβαρή διαταραχή διάθεσης η οποία συνδέεται με τη διπολική διαταραχή και την κλινική κατάθλιψη. Συγκεκριμένα η μανία είναι η μια φάση της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη).

Δες ακόμα: Διαταραχές ύπνου: αντιμετώπισε την αϋπνία με φυσικούς τρόπους

Εμφανίζεται με τη μορφή μεγάλων αποκλίσεων στη διάθεση του ατόμου, υπερβολικής ευφορίας, υπερκινητικότητας, μειωμένης ανάγκη για ύπνο, αυξημένων επίπεδων ενέργειας κλπ.

Η μανία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει το άτομο σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις για τον εαυτό του αλλά και τους άλλους.

Που οφείλεται η μανία

Τα αίτια της μανίας, όπως και της διπολικής διαταραχής δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Μπορεί να προέρχεται από μια  δυσλειτουργία του εγκεφάλου σε ότι αφορά την ισορροπία ορμονών και νευροδιαβιβαστών, αναφέρονται όμως και αιτίες που αφορούν το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον του ασθενούς.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η μανία

Μερικά από τα πιο  χαρακτηριστικά συμπτώματα της μανίας είναι:

  • Διαταραχές στη συναισθηματική διάθεση και συναισθηματική αστάθεια. Το άτομο μπορεί από την ευφορία να περάσει σε μια άκρως επιθετική κατάσταση.
  • Αυξημένη ενεργητικότητα, έλλειψη ανάγκης ύπνου, υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής και υπερβολική εμπλοκή σε δραστηριότητες που μπορεί να έχουν οδυνηρές συνέπειες για το άτομο (πχ. σεξουαλική δραστηριότητα, κατάχρηση αλκοόλ κ.ά.)
  • Ταχύτητα στην εκφορά λόγου και στην εναλλαγή σκέψεων.
  • Ιδέες μεγαλείου, μη αιτιολογημένα διογκωμένη αυτοπεποίθηση, παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις.

Διάγνωση της μανίας

Είναι σημαντικό η μανία να διαγνωστεί έγκαιρα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί και το άτομο να μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Η διάγνωση γίνεται με βάση τις εναλλαγές διάθεσης του ατόμου καθώς και το ατομικό και οικογενειακό του ιστορικό.

Πώς αντιμετωπίζεται η μανία

Η μανία αντιμετωπίζεται δια βίου και η θεραπεία της συνίσταται στην σταθεροποίηση του ατόμου και αποφυγή εξάρσεων και επεισοδίων μανίας.

Ανάλογα με τον ασθενή αντιμετωπίζεται με αντιψυχωσικά φάρμακα, με λίθιο, αντικαταθλιπτικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται καλύτερα όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία.

Πρόληψη κατά της μανίας

Είναι σημαντικό το άτομο να παρακολουθείται σε βάθος χρόνου, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως συμπτώματα που υποδεικνύουν υποτροπή σε φάση μανίας.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη μανία είναι ο Ψυχίατρος