Κύστη κόκκυγος

kisti kokkygos

Τι είναι η κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος είναι μία χρόνια φλεγμονή του υποδορίου στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Είναι 3-4 φορές συχνότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες και παρατηρείται κυρίως σε ηλικίες από 15 έως 40 ετών. Επίσης, παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα.

Δες ακόμα: Κύστη Κόκκυγος: σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισής της

Που οφείλεται η κύστη κόκκυγος

Αυτή η κύστη δημιουργείται συνήθως από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή. Έχει αποδειχθεί πως γενικά η καθιστική ζωή προάγει τη δημιουργία της κύστης του κόκκυγα.

Συμπτώματα της κύστης κόκκυγος

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, από την εμφάνιση μιας μικρής ανώδυνης διόγκωσης μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας – αποστήματος. Συχνά, παρατηρείται στην περιοχή εκροή υγρού ή πύου από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο). Όταν συνυπάρχει και φλεγμονή τότε η περιοχή γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, με συνοδή εκροή πύου.

Διάγνωση για την κύστη κόκκυγος

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή αρχικά, ψηλαφώντας την περιοχή ή βλέποντας ρυπαρό το εσώρουχό του με οροαιματηρό ή πυώδες υγρό και εν συνεχεία κατά την κλινική εξέταση από ιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας, καθώς η διάγνωσή της δεν χρήζει γνώσεις χειρουργικής.

Αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος

Η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος είναι χειρουργική. Όσον αφορά την οξεία φλεγμονή και την ύπαρξη αποστήματος, αρκεί η διάνοιξη και παροχέτευση του πύου, με αποτέλεσμα την ύφεση της φλεγμονής και του άλγους που νιώθει ο ασθενής.

Σε χρόνιες καταστάσεις, η καταλληλότερη θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή και αφαίρεση ολόκληρης της κύστης και των πιθανών συριγγίων που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές αφαίρεσης της κύστης κόκκυγα, ανάλογα με τον σωματότυπο του ασθενούς και την έκταση της νόσου και για το ποια ακριβώς είναι η κατάλληλη για τον κάθε ασθενή (“κλειστή”, “ανοικτή” ή “ημίκλειστη”) πρέπει να γίνεται ενημέρωση από τον χειρουργό του.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την κύστη κόκκυγος είναι ο Γενικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό