Καρκίνος του ήπατος

Καρκίνος-ήπατος-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο καρκίνος του ήπατος

Το ήπαρ ή αλλιώς συκώτι είναι ένα από τα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Όταν υπάρχει κακοήθεια στο ήπαρ τότε αυτή η κατάσταση ορίζεται ως καρκίνος του ήπατος.

Δες ακόμα: Ο μύθος της αποτοξίνωσης

Που οφείλεται ο καρκίνος του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος διαχωρίζεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή και μέχρι στιγμής τα αίτια εμφάνισης δεν είναι ξεκάθαρα. Ο πρωτοπαθής είναι ο τύπος ηπατικού καρκίνου που εμφανίζεται από τα κύτταρα του ήπατος.

Αποτέλεσμα εμφάνισης του πρωτοπαθούς καρκίνου είναι  η κίρρωση του ήπατος που έχει προέλθει εξαιτίας υπερκατανάλωσης αλκοόλ ή ηπατίτιδας Β ή C αλλά και άμεση επαφή με καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.

Όσο για το δευτεροπαθή καρκίνο του ήπατος αυτός προέρχεται λόγω μετάστασης από άλλο σημείο του σώματος. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα καθώς και του μαστού είναι οι τύποι καρκίνου που δημιουργούν πιο συχνά μεταστάσεις στο ήπαρ.

Συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτός ο  τύπος καρκίνου δεν εκδηλώνει συμπτώματα στα πρώτα στάδια. Σε πιο προχωρημένο στάδιο ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει τα εξής συμπτώματα:

  • Αίσθημα αδυναμίας και εξάντλησης
  • Απώλεια όρεξης με αποτέλεσμα να μειώνεται το σωματικό βάρος
  • Πυρετός
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Ίκτερος
  • Ασκίτης (οίδημα με υγρό στην περιοχή της κοιλιάς)

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον καρκίνο του ήπατος είναι ο Ογκολόγος και ο Ηπατολόγος

Διάγνωση για τον καρκίνο του ήπατος

Για τη διάγνωση καρκίνου του ήπατος η κλινική εξέταση από τον κατάλληλο γιατρό είναι απαραίτητη καθώς και η λήψη πλήρους ιστορικού του ασθενούς. Ο ασθενής προχωράει σε μικροβιολογικό έλεγχο, σε αξονική και μαγνητική τομογραφία καθώς και σε μια ειδική εξέταση που ονομάζεται τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίου ή PET Scanning.

Αν ο γιατρός κρίνει απαραίτητο μπορεί να προβεί σε βιοψία ηπατικού ιστού για επιβεβαίωση του αποτελέσματος.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του ήπατος

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του ήπατος είναι οι μέθοδοι χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος παίζει αν υπάρχουν μεταστάσεις ή όχι. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και η μεταμόσχευση ήπατος που συντελεί αποτελεσματικά στην καλύτερη διαβίωση του ασθενούς.

Πρόληψη κατά του καρκίνου του ήπατος

Είναι σημαντικό εάν κάποιος εμφανίσει κάποια από τα συμπτώματα που ήδη αναφέρθηκαν να επισκεφθεί τον κατάλληλο ιατρό. Κομμάτι της πρόληψης είναι και η έγκαιρη διάγνωση.

Συγκεκριμένα για την περίπτωση του πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει τις παρακάτω συμβουλές για να προλάβει την εμφάνιση της νόσου:

  • Αιματολογικός έλεγχος για ηπατίτιδα Β και C
  • Εμβολιασμός για ηπατίτιδα Β και C
  • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΗΠΑΤΟΛΟΓΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΟ