Ημιπληγία

Ημιπληγία-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για την ημιπληγία

Τι είναι η ημιπληγία

Η ημιπληγία είναι η σπαστική παράλυση της μιας πλευράς του σώματος και εκδηλώνεται στο αντίθετο ημιμόριο από αυτό της βλάβης. Η παράλυση αυτή οφείλεται σε βλάβη των φλοιονωτιαίων οδών του νευρικού μας συστήματος.

Που οφείλεται η ημιπληγία

Η ημιπληγία οφείλεται στην καταστροφή των νευρικών κυττάρων ή εγκεφαλικό επεισόδιο από αιμορραγία του εγκεφάλου, θρόμβωση, ισχαιμία ή εμβολή. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό η ημιπληγία να οφείλεται στην ύπαρξη όγκου στον εγκέφαλο.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η ημιπληγία

Τα κύρια συμπτώματα της ημιπληγίας είναι:

•    Αδυναμία κίνησης των άκρων
•    Αδυναμία κίνησης των μυών στη μία πλευρά του σώματος
•    Παράλυση στους εγγύς μύες
•    Αδυναμία αίσθησης των εξωτερικών ερεθισμάτων

Αντιμετώπιση της ημιπληγίας

Για την αντιμετώπιση της ημιπληγίας απαιτείται φυσικοθεραπεία και εργασιοθεραπεία, ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση της βλάβης του πάσχοντος σημείου. Ο γιατρός χρησιμοποιεί τις ενεργητικές κινήσεις για τα σημεία του σώματος που δεν έχουν υποστεί βλάβη και παθητικές κινήσεις στα σημεία που έχουν υποστεί βλάβη. Για να αποφευχθεί τυχόν κάκωση ή τραυματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποστηρικτική συσκευή. Είναι απαραίτητο ο φυσικοθεραπευτής να μάθει στον ασθενή πώς να χρησιμοποιεί σωστά τα υγιή άκρα ώστε να κινείται με ασφάλεια. Αν κριθεί απαραίτητο, καλό είναι να υπάρχει και ψυχολογική στήριξη του ασθενούς και των οικείων του ώστε να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ημιπληγία είναι ο Νευρολόγος

Κλείστε ραντεβού με Νευρολόγο