Γαλακτική οξέωση

Γαλακτική οξέωση-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η γαλακτική οξέωση

Η γαλακτική οξέωση πρόκειται για νόσημα που απαντάται συχνά σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά παθολογικά αίτια και νοσηλεύονται. Η πάθηση μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε θάνατο. Η γαλακτική οξέωση είναι η υπερβολική αύξηση του γαλακτικού οξέως στο αίμα.

Δες ακόμα: Σακχαρώδης διαβήτης και περιοδοντίτιδα

Που οφείλεται

Συμβαίνει όταν αυξάνεται το γαλακτικό οξύ στο αίμα. Οι φυσιολογικές πηγές γαλακτικού οξέως στον οργανισμό είναι το δέρμα μας, ο εγκέφαλός μας, οι σκελετικοί μύες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Υπό κανονικές συνθήκες το γαλακτικό οξύ μετατρέπεται σε γλυκόζη και οξειδώνεται στο συκώτι. Όταν όμως συμβούν τα παρακάτω:

•    Υποταξία ιστών
•    Διαταραγμένος μεταβολισμός λόγω νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας

Το γαλακτικό οξύ παράγεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες δημιουργώντας πρόβλημα στον οργανισμό. Υπεύθυνα για πρόκληση γαλακτικής οξέωσης είναι και μερικά φάρμακα. Η φαινφορμίνη έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες λόγω του ότι θεωρείται ότι προκαλεί γαλακτική οξέωση.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που την προκάλεσε. Όταν ευθύνεται ένα φάρμακο για την πρόκλησή της απαιτείται η άμεση διακοπή του φαρμάκου και η απομάκρυνσή του από τον οργανισμό.

Επιπλοκές της γαλακτικής οξέωσης

Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας λόγω σοβαρής επιπλοκής της πάθησης.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την γαλακτική οξέωση είναι ο Γενικός Χειρουργός και ο Παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό

Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο