Ευρυαγγείες

Ευρυαγγείες-τι είναι- eyruaggeies - ti einai

Τι είναι οι ευρυαγγείες

Είναι διατεταμένες φλέβες, τριχοειδή αγγεία, που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος. Πρόκειται για φλέβες, οι βαλβίδες των οποίων έχουν υποστεί βλάβη. Στις ευρυαγγείες το αίμα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ενίοτε, οι ευρυαγγείες μπορεί να συνδυάζονται και με κιρσούς στο πόδι.

Ποια τα αίτια των ευρυαγγειών

Για τις ευρυαγγείες μπορεί να ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης, της περιόδου ή της λήψης αντισυλληπτικών. Η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ευρυαγγειών. Άλλα αίτια που επιβαρύνουν τις ευρυαγγείες είναι η πολύωρη ορθοστασία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ευρυαγγείες

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν εκδηλώνουν συγκεκριμένα συμπτώματα. Ωστόσο, η ύπαρξη των ευρυαγγειών επηρεάζει συχνά την ψυχολογία των ατόμων που πάσχουν. Γενικότερα, τα συμπτώματα των ευρυαγγειών είναι:

  • Αίσθημα καύσου
  • Βάρος στα πόδια
  • Φαγούρα
  • Πόνος στους αστραγάλους

Τα συμπτώματα των ευρυαγγειών επιδεινώνονται με την καλοκαιρινή ζέστη, ενώ συχνά οι ασθενείς παραπονούνται για ανησυχία και πόνο κατά την νυχτερινή κατάκλιση.

Πώς γίνεται η διάγνωση των ευρυαγγειών

Η διάγνωση των ευρυαγγειών γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό. Κατά την κλινική εξέταση ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικό φωτισμό για να χαρτογραφήσει τις φλέβες που τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες με αίμα. Με τη βοήθεια του πολωμένου φωτός εκτιμάται η έκταση των ευρυαγγειών.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες

Για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες θεραπείες αναλόγως της ιατρικής διάγνωσης και της επιλογής του αρμόδιου γιατρού. Οι κύριες θεραπείες που εφαρμόζονται είναι: η σκληροθεραπεία (σε υγρή μορφή και σε μορφή αφρού), το laser και οι ραδιοσυχνότητες ή θερμοπηξία.

Σκληροθεραπεία: Είναι μία ασφαλής μέθοδος που εμφανίστηκε τουλάχιστον πριν 200 χρόνια. Χρησιμοποιεί ενέσεις σκληρυντικού διαλύματος κατευθείαν πάνω στις ευρυαγγείες με σκοπό να καταστρέψει το εσωτερικό τοίχωμα τους και με την πάροδο του χρόνου οι πάσχουσες φλέβες να μετατραπούν σε ινώδεις χορδές. Δεν απαιτεί αναισθησία και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο με τις συνεδρίες για την θεραπεία να απέχουν χρονικά τουλάχιστον 4-6 βδομάδες. Η σκληροθεραπεία με αφρό είναι η εξέλιξη της σκληροθεραπείας και εφαρμόζεται κυρίως κατά τα πρώτα στάδια των ευρυαγγειών.

Θερμοπηξία ή με ραδιοσυχνότητες: Μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε συνδυασμό με τη σκληροθεραπεία είτε μόνη της, και αποτελεί μία εξίσου αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των ευρυαγγειών. Για την μέθοδο αυτή απαιτείται χρήση στηλεού με ακίδα, όπου με τη βοήθεια της θερμότητας κλείνουν οι πολύ λεπτές ευρυαγγείες. Είναι ανώδυνη και δεν έχει περιορισμούς για αλλεργίες ή έκθεση στον ήλιο κατά την εφαρμογή της.

Laser: Εκπέμπει σε συγκεκριμένο μήκος κύματος για να απορροφάται καλύτερα από τον στόχο, δηλαδή την περιοχή που εμφανίζονται οι ευρυαγγείες. Μπορεί να εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος ενώ θα πρέπει να επιλεγεί σωστά η ενέργεια και η διάρκεια του παλμού του λέιζερ, ώστε να καταστραφούν τα αγγεία χωρίς να προκληθεί κάποια βλάβη στο δέρμα. Δεν υπάρχει απαγόρευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η διάρκεια της θεραπείας των ευρυαγγειών δεν είναι απόλυτα καθορισμένη. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στοχεύουν στην τοπική, συμπτωματική αντιμετώπισή τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επανεμφανιστούν σε κάποιο άλλο σημείο, καθώς πρόκειται για συχνό πρόβλημα του οργανισμού. Το αποτέλεσμα μιας θεραπείας είναι άμεσα ορατό, αλλά συνήθως χρειάζεται επανάληψη των συνεδριών.

Πρόληψη κατά των ευρυαγγειών

Οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να αποτελούν μέρος του ετήσιου προγραμματισμού. Μέσα σε όλες τις εξετάσεις που πρέπει να διεξάγονται, χρειάζεται έλεγχος για αγγειακές παθήσεις όπως οι ευρυαγγείες αφού αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα. Και επειδή, οι ευρυαγγείες μπορεί να οφείλονται και σε προϋπάρχουσες ασθένειες όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα ή κάποιες δερματικές παθήσεις, αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου είναι σημαντικό να προγραμματίζεται άμεσα η επίσκεψη σε γιατρό για να προλάβεις τις ευρυαγγείες σε αρχικό στάδιο.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός είναι ο Αγγειοχειρούργος – Αγγειολόγος

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟ