Ευρυαγγείες

Ευρυαγγείες-τι είναι

Τι είναι οι ευρυαγγείες

Είναι διατεταμένες φλέβες- τριχοειδή αγγεία- που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος. Πρόκειται για φλέβες, οι βαλβίδες των οποίων έχουν υποστεί βλάβη. Στις ευρυαγγείες το αίμα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ενίοτε, οι ευρυαγγείες μπορεί να συνδυάζονται και με κιρσούς στο πόδι.

Δες ακόμα: Τι είναι οι κιρσοί και Πώς θα απαλλαγείτε άμεσα και ανώδυνα

Πού οφείλονται

Για τις ευρυαγγείες μπορεί να ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης, της περιόδου ή της λήψης αντισυλληπτικών. Η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ευρυαγγειών. Άλλα αίτια που επιβαρύνουν τις ευρυαγγείες είναι η πολύωρη ορθοστασία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Συμπτώματα

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν εκδηλώνουν συγκεκριμένα συμπτώματα. Ωστόσο, η ύπαρξη των ευρυαγγειών επηρεάζει συχνά την ψυχολογία των ατόμων που πάσχουν. Γενικότερα, τα συμπτώματα των ευρυαγγειών είναι:

  • Αίσθημα καύσου
  • Βάρος στα πόδια
  • Φαγούρα
  • Πόνος στους αστραγάλους

Τα συμπτώματα των ευρυαγγειών επιδεινώνονται με την καλοκαιρινή ζέστη, ενώ συχνά οι ασθενείς παραπονούνται για ανησυχία και πόνο κατά την νυχτερινή κατάκλιση.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός είναι ο Αγγειοχειρούργος – Αγγειολόγος

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση των ευρυαγγειών γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό. Κατά την κλινική εξέταση ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικό φωτισμό για να χαρτογραφήσει τις φλέβες που τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες με αίμα. Με τη βοήθεια του πολωμένου φωτός εκτιμάται η έκταση των ευρυαγγειών.

Πώς αντιμετωπίζονται

Για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες θεραπείες αναλόγως της ιατρικής διάγνωσης και της επιλογής του αρμόδιου γιατρού. Η σκληροθεραπεία είναι μία ασφαλής μέθοδος που χρησιμοποιεί ενέσεις σκληρυντικού διαλύματος κατευθείαν πάνω στις ευρυαγγείες και απαιτεί μία σειρά συνεδριών για να ολοκληρωθεί. Η σκληροθεραπεία με αφρό είναι η εξέλιξη της σκληροθεραπείας και εφαρμόζεται κυρίως κατά τα πρώτα στάδια των ευρυαγγειών.

Η θερμοπηξία, μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε συνδυασμό με τη σκληροθεραπεία είτε μόνη της, και αποτελεί μία εξίσου αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των ευρυαγγειών. Άλλη μία μέθοδος θεραπείας είναι η θεραπεία με λέιζερ, όπου ο γιατρός με την εφαρμογή λέιζερ «σβήνει» τα σπασμένα αγγεία.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟ