Επιχείλιος έρπης

erpis

Τι είναι ο επιχείλιος έρπης

Ο επιχείλιος έρπης είναι η δερματική εκδήλωση της μόλυνσης από τον ιό του απλού έρπητα, δηλαδή HSV-1. Η κλινική του εικόνα είναι μικρές φουσκάλες στην περιοχή των χειλιών, κοντά στα αφτιά, στο σαγόνι ή κάτω από τη μύτη. Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και μεταδίδεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο. Είναι πιθανό να μεταδοθεί και σε άλλα μέρη του σώματος.

Δες ακόμα: Πώς η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ασθενών

Πού οφείλεται

Ο επιχείλιος έρπης δημιουργείται μετά από μόλυνση από τον ιό του απλού έρπητα  HSV- 1. Περισσότερο από το 85% των ατόμων άνω των 23 ετών είναι φορείς του ιού. Οι περισσότεροι περνούν την αρχική μόλυνση στην παιδική εφηβική ηλικία, αλλά δεν το αντιλαμβάνονται, διότι τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Ο επιχείλιος έρπης μπορεί να οφείλεται και σε μόλυνση από τον ιό HSV-2 που προκαλεί τη δερματική εκδήλωση του έρπητα γεννητικών οργάνων.

Μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα μορφή στον οργανισμό και επανεμφανίζεται όταν η άμυνα του οργανισμού ασθενήσει. Η επανεμφάνιση του ιού μπορεί να οφείλεται σε εκ νέου μόλυνση από τον ιό, άγχος, στρες, κρυολόγημα, υπεριώδη ακτινοβολία, έμμηνο ρύση, οδοντιατρικές εργασίες, μειωμένη άμυνα.

Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω της άμεσης επαφής με τη μολυσμένη περιοχή ή με το σάλιο. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί και σε άλλα σημεία του σώματος του ασθενή όπως στα δάχτυλα, στα γεννητικά όργανα, στα μάτια.

Συμπτώματα

Η αρχική μόλυνση από τον ιό μπορεί να προκαλέσει αρκετά έντονα συμπτώματα. Τέτοια είναι:

•    Πυρετός
•    Πονοκέφαλος
•    Ναυτία
•    Πονόλαιμος
•    Ερπητική στοματίτιδα
•    Λοίμωξη από στρεπτόκοκκο

Τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 7-8 μέρες μετά την αρχική μόλυνση και διαρκούν δέκα ημέρες. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς εμφανίζουν πολύ πιο έντονα τα συμπτώματα.

Ο επιχείλιος έρπης πριν εμφανιστεί δείχνει κάποια σημάδια. Ο ασθενής νιώθει ένα μούδιασμα στην περιοχή, αίσθημα κνησμού και καψίματος και γρήγορα σχηματίζεται οίδημα, φουσκάλες και ερυθρότητα στο σημείο της βλάβης. Εκδηλώνεται συνήθως γύρω από το στόμα ή πάνω στα χείλη. Μερικές φορές οι πάσχοντες που έχουν πιο ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζουν φουσκάλες και οίδημα μέσα στο στόμα (ερπητική στοματίτιδα), αλλά η ορατή εκδήλωση είναι ηπιότερη. Σπανίως τον έρπητα συνοδεύει και ήπιος πυρετός.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον επιχείλιο έρπητα είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με κλινική εξέταση της περιοχής που έχει υποστεί δερματική βλάβη. Για την οριστική διάγνωση απαιτείται ειδικός αιματολογικός έλεγχος και καλλιέργεια δείγματος από τη μολυσμένη περιοχή.

Πώς αντιμετωπίζεται

Οριστική θεραπεία για τον επιχείλιο έρπητα δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που ο ιός εισέλθει στον οργανισμό παραμένει εκεί για πάντα σε λανθάνουσα μορφή, ακόμη κι αν πάψουν να εκδηλώνονται συμπτώματα. Υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν στη γρήγορη επούλωση των βλαβών και του οιδήματος, και μικραίνουν έτσι, την περίοδο επώασης.

Προφύλαξη

Το άτομο θα πρέπει να μην κάνει κοινή χρήση πετσετών και καλλυντικών με μολυσμένα άτομα, καθώς και να μην χρησιμοποιεί κοινά ποτήρια, πιρούνια κ. ά.  Είναι σημαντικό να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας και μην αγγίζουμε την περιοχή της βλάβης όταν νοσούμε.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ