Επιχείλιος έρπης

epixeilios erpis-επιχείλιος έρπης- τι είναι ο επιχείλιος έρπης

Τι είναι ο επιχείλιος έρπης

Ο επιχείλιος έρπης είναι η δερματική εκδήλωση της μόλυνσης από τον ιό του απλού έρπητα, δηλαδή HSV-1. Η κλινική του εικόνα είναι μικρές φουσκάλες στην περιοχή των χειλιών, κοντά στα αφτιά, στο σαγόνι ή κάτω από τη μύτη. Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και μεταδίδεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο.

Η μετάδοση του γίνεται μέσω της άμεσης επαφής με τη μολυσμένη περιοχή ή με το σάλιο. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί και σε άλλα σημεία του σώματος του ασθενή όπως στα δάχτυλα, στα μάτια και στα γεννητικά όργανα.

Διαβάστε εδώ για τον έρπητα στα γεννητικά όργανα

Οι περισσότεροι περνούν την αρχική μόλυνση στην παιδική εφηβική ηλικία, αλλά δεν το αντιλαμβάνονται, διότι τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Ο επιχείλιος έρπης μπορεί να οφείλεται και σε μόλυνση από τον ιό HSV-2 που προκαλεί τη δερματική εκδήλωση του έρπητα γεννητικών οργάνων.

Μετά την νόσηση ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα μορφή στον οργανισμό και επανεμφανίζεται όταν η άμυνα του οργανισμού εξασθενήσει. Η επανεμφάνιση του ιού μπορεί να οφείλεται σε εκ νέου μόλυνση από τον ιό είτε σε άλλου παράγοντες όπως το άγχος, το στρες, το κρυολόγημα, την υπεριώδη ακτινοβολία, την έμμηνο ρύση, τις οδοντιατρικές εργασίες και την μειωμένη άμυνα.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες για τον επιχείλιο έρπη εδώ

Συμπτώματα που εκδηλώνει ο επιχείλιος έρπης

Τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 7-8 μέρες μετά την αρχική μόλυνση και διαρκούν δέκα ημέρες. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς εμφανίζουν πολύ πιο έντονα τα συμπτώματα.

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο επιχείλιος έρπης

Διάγνωση για τον επιχείλιο έρπη

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με κλινική εξέταση της περιοχής που έχει υποστεί δερματική βλάβη. Για την οριστική διάγνωση απαιτείται ειδικός αιματολογικός έλεγχος και καλλιέργεια δείγματος από τη μολυσμένη περιοχή.

Αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα

Οριστική θεραπεία για τον επιχείλιο έρπητα δεν υπάρχει. Από τη στιγμή που ο ιός εισέλθει στον οργανισμό παραμένει εκεί για πάντα σε λανθάνουσα μορφή, ακόμη κι αν πάψουν να εκδηλώνονται συμπτώματα. Υπάρχουν όμως φάρμακα που βοηθούν στη γρήγορη επούλωση των πληγών, μειώνοντας την περίοδο της επώασης.

Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του έρπητα

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον επιχείλιο έρπητα είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ