Επιδιδυμίτιδα

επιδιδυμίτιδα- δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η επιδιδυμίτιδα

Η επιδιδυμίτιδα πρόκειται για φλεγμονή του οργάνου που συνδέει τον όρχι με το σπερματικό πόρο.

Δες ακόμα: Πώς η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ασθενών

Είναι ένα «σωληνάκι» μέσα από το οποίο διέρχονται τα σπερματοζωάρια που παράγονται στον όρχι για να καταλήξουν στον σπερματικό πόρο.

Η νόσος απαντάται συχνότερα σε νεαρούς άνδρες και μπορεί να έχει χρόνια ή οξεία μορφή.

Που οφείλεται η επιδιδυμίτιδα

Οφείλεται συνήθως στην εξάπλωση κάποιας μικροβιακής λοίμωξης της ουρήθρας, της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων.

Επιδιδυμίτιδα προκαλείται και από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.

Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στο ουροποιητικό σύστημα, σε χρήση ουροκαθετήρα ή σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις και την εκδήλωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Συμπτώματα της επιδιδυμίτιδας

Τα συνήθη συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι το αίσθημα βάρους ή πόνος στους όρχεις, η αύξηση της θερμοκρασίας και η ερυθρότητα του οσχέου, η ευαισθησία στην ψηλάφηση των όρχεων και η διόγκωση τους.

Η νόσος εκδηλώνεται συνήθως στον έναν όρχη.

Ο πυρετός, γενικότερη αδυναμία, πόνος κατά την εκσπερμάτιση, συχνουρία, δυσουρία, άλγος στη βουβωνική χώρα, δυσφορία στην κοιλιά και αιμοσπερμία είναι άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν παράλληλα.

Διάγνωση για την επιδιδυμίτιδα

Πρέπει οπωσδήποτε να διαφοροδιαγνωστεί από την συστροφή του όρχεως με την οποία μπορεί να μοιάζει και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μετά από κλινική εξέταση και γενικές εξετάσεις αίματος, υπερηχοτομογραφία όρχεων και γενική και καλλιέργεια ούρων.

Θεραπεία της επιδιδυμίτιδας

Η θεραπεία για την επιδιδυμίτιδα έγκειται στη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής, αντιφλεγμονωδών και αντιπυρετικών αν υπάρχουν συμπτώματα.

Επίσης, συνιστάται ξεκούραση και ανύψωση του οσχέου.

Σπανίως κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία για τη χορήγηση ενδοφλέβιας αγωγής ή ακόμα και επιδιδυμεκτομής σε ανθεκτική στη θεραπεία ή υποτροπιάζουσα νόσο.

Επιπλοκές της επιδιδυμίτιδας

Οι επιπλοκές που μπορεί να παρατηρηθούν είναι η υπογονιμότητα, το ορχικό έμφρακτο, η καταστροφή των όρχεων, το απόστημα στο όσχεο.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την επιδιδυμίτιδα είναι ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος.