Ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για την ενδομητρίωση

Τι είναι η ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται ενδομήτριο έξω από την περιοχή της μήτρας. Συνήθως αυτό συμβαίνει μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και σπάνια σε άλλα μέρη του σώματος. Στις περιοχές αυτές αναπτύσσονται κύστεις που μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος από κεφαλή καρφίτσας μέχρι μερικά εκατοστά. Η ενδομητρίωση μπορεί να σχηματιστεί συχνά στις ωοθήκες, στο περιτόναιο, πίσω από την μήτρα και σπανιότερα στην ουροδόχο κύστη και στο έντερο.

Οι μικρές ποσότητες αίματος που αποβάλλονται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης ευθύνονται για τον σχηματισμό αυτών των κύστεων-βλαβών. Με τα χρόνια, οι κύστεις στην ωοθήκη ή σε άλλα σημεία μπορεί να γίνουν πολύ επώδυνες.

Είδη της ενδομητρίωσης

Τα τρία πιο συνήθη “είδη” ενδομητρίωσης ανάλογα με την εντόπιση, είναι: η ωοθηκική, η περιτοναϊκή και η οπισθο-περιτοναϊκή.

Η ωοθηκική ενδομητρίωση τις περισσότερες φορές δεν είναι επώδυνη, ενώ λόγω της θέσης της κύστης μπορεί να παρεμποδίζεται η φυσιολογική σύλληψη. Η θεράπεια είναι αφαίρεση (σχεδόν πάντα λαπαροσκοπικά) της κύστης. Η πιθανότητα επανεμφάνισης τέτοιου είδους ενδομητρίωσης μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι γύρω στο 10%.

Η περιτοναϊκή ενδομητρίωση εκδηλώνεται με καφέ και κόκκινες κηλίδες που φαίνονται μόνο στη λαπαροσκόπηση και απαντώνται κυρίως σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Ένας τρόπος θεραπείας είναι με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Η οπισθο-περιτοναϊκή ενδομητρίωση είναι η πιο σοβαρή μορφή  και συνοδεύεται από πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου και της σεξουαλικής επαφής. Κάποιες φορές μπορεί να παρατηρείται αιματουρία ή αποβολή αίματος από τον ορθό και από τον κόλπο. Εδώ δημιουργούνται κυστίδια, που με τα χρόνια μπορούν να προκαλέσουν συμφύσεις.

Που οφείλεται η ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση δεν είναι σαφές από πού προέρχεται. Σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, η οποία συνδυαστικά με τους ανοσολογικούς παράγοντες μπορεί να δημιουργήσει εστίες ενδομητρίωσης. Επίσης, και το περιβάλλον επηρεάζει την δημιουργία της ενδομητρίωσης.

Υπάρχει θεωρία που υποστηρίζει ότι η ενδομητρίωση προκαλείται μέσω της μετανάστευσης κυττάρων ενδομητρίου, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης. Απαντάται κυρίως σε γυναίκες 22-35 ετών και μία στις τρεις γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας πάσχουν από ενδομητρίωση.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η ενδομητρίωση

Οι πάσχουσες από ενδομητρίωση παρατηρούν τα εξής συμπτώματα:

•    Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
•    Πόνος στο στήθος
•    Δυσμηνόρροια
•    Αιματουρία
•    Αίμα από το έντερο
•    Υπογονιμότητα
•    Κατάθλιψη
•    Έντονο άγχος
•    Αϋπνία

Διάγνωση της ενδομητρίωσης

Η υποψία για την ενδομητρίωση γίνεται μέσω της αναγνώρισης των κλινικών συμπτωμάτων. Η πάσχουσα παραπονείται ότι πονά σε συγκεκριμένη περιοχή συχνά. Η νόσος μπορεί να διαγνωστεί μόνο με λαπαροσκόπηση σίγουρα, αλλά μπορεί να μπει υποψία με ψηλάφηση από τον κόλπο και τον ορθό. Απαιτείται διακολπικό υπερηχογράφημα και σε περιορισμένο αριθμό ασθενών μαγνητική τομογραφία ή πυελογραφία. Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον λαπαροσκόπηση για να οριστικοποιηθεί η διάγνωση και να εντοπιστεί η έκταση της ενδομητρίωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση

Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης γίνεται με φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία. Αναλόγως του περιστατικού, ο γιατρός θα συστήσει τη χορήγηση χαπιών ή ενέσιμων φαρμάκων. Και οι δύο θεραπείες διαρκούν αρχικά για περίπου έξι μήνες. Η θεραπεία δεν είναι μόνιμη ή οριστική και δεν αντιμετωπίζει τις κύστεις. Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με απλή επέμβαση ή συνηθέστερα ενδοσκοπική (ρομποτική ή λαπαροσκοπική) και γίνεται από έμπειρους και εξειδικευμένους γιατρούς.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η ενδομητρίωση

Η επιπλοκή που αναφέρεται είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνεται ο κίνδυνος υπογονιμότητας. Ωστόσο και ο πόνος που οφείλεται σε ενδομητρίωση σε μερικές γυναίκες, πρέπει να αντιμετωπίζεται δραστικά.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ενδομητρίωση είναι ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Κλείστε ραντεβού με Γυναικολόγο – Μαιευτήρα

WP Glossary Term Usage