Εμμηνόπαυση και καρδιακές παθήσεις – Μύθοι και αλήθειες

Πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εμμηνόπαυση τους, ταυτόχρονα ταλαιπωρούνται και από καρδιακές παθήσεις. Συνδέονται όμως αυτά τα δύο;
Το doctoranytime μίλησε με την Dr. Carolin Sonne, τέως Διευθύντρια Υπερηχογραφικού Εργαστηρίου και Κλινικής Καρδιακής Ανεπάρκειας και Επιμελήτρια Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, η οποία διελεύκανε τους μύθους και μας είπε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις
Dr. Sonne, τι έχουν δείξει οι έρευνες σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες; Είναι λάθος όλα αυτά που πιστεύαμε;
Όχι, δεν είναι ακριβώς όλα λάθος. Τα τελευταία 10-15 χρόνια, όμως, έχουν γίνει πολλές έρευνες για τις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες, που έχουν δείξει ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από αυτό το θέμα.
Μπορείτε να μας αναφέρετε έναν από αυτούς τους μύθους που κυκλοφορούν σχετικά;
Ένας αρκετά διαδεδομένος μύθος είναι ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις εμφανίζονται κυρίως σε άντρες μεγάλης ηλικίας. Πολλοί όμως δεν ξέρουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και ρευματική καρδιοπάθεια) είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες.
Τότε γιατί οι γυναίκες δεν το ξέρουν ή δεν κάνουν τίποτα για αυτό;
Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Οι γυναίκες συχνά δεν παίρνουν μέτρα προστασίας για τις καρδιακές παθήσεις διότι νιώθουν ήδη αγχωμένες και κουρασμένες και δεν έχουν χρόνο να βάλουν την υγεία τους ως πρώτη προτεραιότητα. Νομίζουν ότι, επειδή είναι ακόμα νέες, δεν κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις και δεν θέλουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους που θα τους φέρει ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα των εξετάσεων.
Πώς μπορούν, λοιπόν, να προστατευτούν;
Η προληπτική εξέταση είναι πάντα σημαντική. Έτσι, όπως οι γυναίκες κάνουν μαστογραφίες και άλλες προληπτικές εξετάσεις, πρέπει να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιά τους με τον ίδιο τρόπο. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες που φτάνουν στην εμμηνόπαυση να φροντίζουν την υγεία τους. Αν ενημερωθούν για τους παράγοντες κινδύνου, μπορούν να προλάβουν τις καρδιακές παθήσεις.
Τι σχέση έχει δηλαδή η εμμηνόπαυση με τα καρδιακά προβλήματα;
Έχει μεγάλη σχέση. Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για τις καρδιαγγειακές παθήσεις πριν την εμμηνόπαυση. Στην πραγματικότητα, όμως, οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι, γυναίκες που δεν βρίσκονται ακόμα σε εμμηνόπαυση πιθανότατα δεν προστατεύονται από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουν σε όλες τις ηλικίες.
Θέλετε να πείτε ότι κίνδυνος για παθήσεις τις καρδιάς εξαρτώνται από την ηλικία;
Ακριβώς. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες αυξάνεται με την ηλικία. Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες παράγουν σταδιακά λιγότερα οιστρογόνα, προκαλώντας μεταβολές στον κύκλο της εμμήνου ρύσης και άλλες φυσικές μεταβολές. Η μείωση των φυσικών οιστρογόνων καθώς μεγαλώνει μια γυναίκα μπορεί να αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων γιατί τα οιστρογόνα διατηρούν την ευελιξία των αρτηριών.
Πέρα από τα μειωμένα οιστρογόνα που αναφέρετε, ποιοι άλλοι λόγοι υπάρχουν για τον αυξημένο κίνδυνο μετά την εμμηνόπαυση;
Εκτός από τη μείωση των οιστρογόνων άλλοι λόγοι κινδύνου καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες είναι οι μεταβολές στα τοιχώματα των αρτηριών, που κάνουν πιο εύκολο τον σχηματισμό πλάκας και θρομβώσεων, όπως και οι μεταβολές στα επίπεδα λίπους στο αίμα (η LDL, η «κακή» χοληστερόλη, αυξάνεται και η HDL, η «καλή» χοληστερόλη, μειώνεται), Τέλος, τα αυξημένα επίπεδα ινωδογόνου (που βοηθάει στην πήξη του αίματος) σχετίζονται αρκετά με τις καρδιακές παθήσεις και το έμφραγμα, επειδή το ινωδογόνο μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις, που στενεύουν τις αρτηρίες και μειώνουν την ροή του αίματος στην καρδιά.
Έχουν οι καρδιαγγειακές παθήσεις σχέση με το βάρος; Οι αδύνατες και γυμνασμένες γυναίκες είναι πιο ασφαλείς;
Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν παράγοντες καρδιακού κινδύνου που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, όπως η ηλικία, το φύλο μας και το οικογενειακό μας ιστορικό. Η τακτική άσκηση και η διατήρηση του ιδανικού βάρους, βέβαια, είναι πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε και βοηθούν σημαντικά, αλλά δεν εγγυώνται ότι δεν θα εμφανίσουμε καρδιαγγειακές παθήσεις.
Και ποιές γυναίκες έχουν τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων;
Μειωμένο κίνδυνο έχουν οι γυναίκες που αποφεύγουν ή κόβουν το κάπνισμα, χάνουν βάρος και/ή διατηρούν το ιδανικό σωματικό τους βάρος, όπως επίσης και εκείνες που γυμνάζονται για περισσότερο από 30 λεπτά 3 με 5 φορές την εβδομάδα (με άσκηση μέτριας έντασης). Έτσι το κολύμπι, το περπάτημα, το τρέξιμο, ο χορός αλλά και η υγιεινή διατροφή βοηθούν πολύ ώστε ο κίνδυνος για τις καρδιακές παθήσεις να παραμείνει μειωμένος. Τέλος, οι γυναίκες που θεραπεύουν και ελέγχουν προβλήματα υγείας όπως είναι ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή πίεση, παράγοντες γνωστοί για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, δεν κινδυνεύουν τόσο όσο άλλες που δεν προσέχουν την υγεία τους.
Τι συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες που διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη τώρα;
Θα τους έλεγα πως αρχικά είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου και πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Όπως είπαμε, πρέπει να προσέχουμε σε όλες τις ηλικίες.
Επίσης, είναι κατανοητό πως δύσκολα αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο ζωής μας αλλά είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιά μας και να τους αντιμετωπίζουμε βήμα-βήμα, για να προλάβουμε τις καρδιακές παθήσεις. Ό,τι κάνουμε, έστω και λίγο, είναι καλύτερο από το τίποτα.
Τώρα που είσαι πλήρως ενημερωμένη, κάνε το επόμενο βήμα για την υγεία σου και πρόλαβε την προσφορά του ιατρείου της Dr. Sonne μόνο για τους χρήστες του doctoranytime:
Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος και προληπτικές εξετάσεις με 60€ από 90€!
Η προσφορά της Dr. Sonne θα διαρκέσει μόνο λίγες μέρες ακόμα. Κλείσε ραντεβού σήμερα και πρόλαβέ την!