Ελονοσία

ελονοσία- δείτε πώς μεταδίδεται και πως αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για την ελονοσία

Τι είναι η ελονοσία

Η ελονοσία πρόκειται για παρασιτική νόσο που απαντάται σε περιοχές με τροπικό κλίμα και πολλά κουνούπια και εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγη και αναιμία και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες για την υγεία συνέπειες.

Που οφείλεται η ελονοσία

Η ελονοσία οφείλεται στον ιό sporozoite, ο οποίος μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα των μολυσμένων κουνουπιών. Όταν εισέλθει στον οργανισμό εξαπλώνεται στο συκώτι και στο αίμα και μολύνει όλο το σώμα. Η ελονοσία μεταδίδεται και από τη μητέρα στο έμβρυο, από τη μετάγγιση αίματος και από τα κουνούπια τα οποία ταξιδεύουν και στα εύκρατα κλίματα.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η ελονοσία

Τα συμπτώματα της ελονοσίας μπορούν να εμφανιστούν μέχρι και ένα έτος μετά την αρχική μόλυνση, αλλά συνήθως ποικίλουν μεταξύ 10 ημερών και 4 βδομάδων. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται:

  • αναιμία
  • ρίγη
  • σπασμοί
  • κακουχία
  • πυρετός
  • κεφαλαλγία
  • ίκτερος
  • μυικός πόνος
  • ναυτία

Διάγνωση για την ελονοσία

Η διάγνωση της ελονοσίας γίνεται με κλινική εξέταση, όπου ο γιατρός με ψηλάφηση θα αναγνωρίσει τη διόγκωση του ήπατος και της σπλήνας και θα πραγματοποιήσει εξέταση αίματος. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση διότι μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Θεραπεία της ελονοσίας

Η θεραπεία για την ελονοσία εξαρτάται από τον τόπο που βρισκόταν ο ασθενής όταν του μεταδόθηκε ο ιός. Συνήθως χορηγείται χλωροκίνη και αν κριθεί απαραίτητο πιο δυνατή θεραπευτική αγωγή με ενδοφλέβιες ενέσεις και αναπνευστική υποστήριξη.

Επιπλοκές της ελονοσίας

Η ελονοσία απαντάται κυρίως σε χώρες με τροπικό κλίμα. Η μετάδοση του ιού επιτυγχάνεται μέσω των τσιμπημάτων των κουνουπιών. Πλέον τα παράσιτα που τη δημιουργούν έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και τα εντομοκτόνα με αποτέλεσμα να θεωρείται δύσκολος ο έλεγχος του ρυθμού μετάδοσής της.

Πρόληψη κατά της ελονοσίας

ελονοσία- δείτε πώς μεταδίδεται και πώς θεραπεύεται!

Η μέθοδος πρόληψης κατά της ελονοσίας είναι η ίδια με αυτή κατά των κουνουπιών. Όταν ταξιδεύετε σε μέρη όπου υπάρχει εξάπλωση της ελονοσίας πρέπει να έχετε εμβολιαστεί και να σας χορηγηθεί προληπτική αγωγή. Ειδικά οι εγκυμονούσες θα πρέπει να λάβουν προληπτική αγωγή γιατί οι συνέπειες της προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής είναι λιγότερες από αυτές που θα υποστεί αν μολυνθεί. Κάποιες μορφές ελονοσίας έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα υπάρχοντα φάρμακα, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως και να εφαρμόζετε πάντα αντικουνουπικά και φυσικά κουνουπιέρες όταν κοιμάστε σε περιοχές με εξάπλωση της νόσου.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ελονοσία είναι ο Παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο

 

WP Glossary Term Usage