Εκκολπωματίτιδα

Εκκολπωματίτιδα- δείτε πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για την εκκολπωματίτιδα

Τι είναι η εκκολπωματίτιδα

Η εκκολπωματίτιδα πρόκειται για φλεγμονή του παχέως εντέρου, που προκαλείται όταν μέσα στα εκκολπώματα παγιδευτούν κόπρανα και αναπτυχθούν μικρόβια. Εκδηλώνεται στο 1- 3% των ανθρώπων που παρουσιάζουν εκκολπώματα. Απαντάται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών.

Που οφείλεται η εκκολπωματίτιδα

Η εκκοπλωματίτιδα οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου δυτικού κόσμου, και συγκεκριμένα στην κατανάλωση τροφών που είναι φτωχές σε φυτικές ίνες.

Συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας

Η συμπτωματολογία της εκκολπωματίτιδας μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πόνο στην κοιλιά και συγκεκριμένα κάτω αριστερά, σκληρότητα στην κοιλιακή χώρα, πυρετό (όχι πάντα) και λεμφοκυττάρωση.

Διάγνωση για την εκκολπωματίτιδα

Η διάγνωση για την εκκολπωματίτιδα γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης του ασθενούς και πλήρους καταγραφής του ιστορικού του. Αν χρειαστεί πραγματοποιείται αξονική τομογραφία ή απεικονιστική διαδικασία διπλής αντίθεσης με βαριούχο υποκλυσμό.

Θεραπεία της εκκολπωματίτιδας

Η θεραπεία για την εκκολπωματίτιδα έγκειται στη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής. Σε κάποιες περιπτώσεις συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης λαπαροσκοπικά (κολεκτομή).

Πρόληψη κατά της εκκολπωματίτιδας

Για την πρόληψη κατά της εκκολπωματίτιδας συστήνεται η υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες ώστε να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα, η κατανάλωση άφθονων υγρών και ο υγιεινός τρόπος ζωής.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την εκκολπωματίτιδα είναι ο Γαστρεντερολόγος

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο