Χολοκυστεκτομή

Χολοκυστεκτομή-τι είναι, πού εφαρμόζεται

Πληροφοριες για τη χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολοκυστεκτομή

Η χολοκυστεκτομή είναι χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστεως. Μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά είτε με απλή χειρουργική επέμβαση και τομή στο δεξί υποχόνδριο. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα σημείο κάτω από το συκώτι. Εκεί αποθηκεύεται και συμπυκνώνει τη χολή που παράγεται στο συκώτι. Η χολή είναι απαραίτητη για την πέψη της τροφής. Η διαταραχή που προκαλείται στη ροή της χολής ευθύνεται για την πρόκληση χολοκυστοπάθειας.

Γιατί πραγματοποιείται η χολοκυστεκτομή

Η χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη εφαρμόζεται για την θεραπεία των χολόλιθων και των φλεγμονών της χοληδόχου κύστης. Η χολοκυστεκτομή εφαρμόζεται λόγω των διαταραχών που προκαλούν οι χολόλιθοι.

Συμπτώματα που εκδηλώνονται

Τα συμπτώματα που αναφέρονται συχνά σε παθήσεις που επιδέχονται χολοκυστεκτομής είναι:

•    Πόνος στο δεξί υποχόνδριο
•    Πόνος στο στομάχι
•    Πόνος στην πλάτη
•    Ναυτία και εμετός
•    Ωχρό δέρμα – ίκτερος

Σπανίως: παγκρεατίτιδα, χολική κίρρωση

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για τη χολοκυστεκτομή

Για τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή απαιτείται μονοήμερη νοσηλεία. Σε περίπτωση ανοιχτής επέμβασης ο ασθενής θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για 3-6 μέρες. Η ανάρρωση είναι σύντομη και χωρίς επιπλοκές. Το ποια μέθοδος θα προτιμηθεί για την χολοκυστεκτομή εξαρτάται από το ιστορικό του ασθενούς και από άλλες παθήσεις που συνοδεύουν την βλάβη στο χοληδόχο κύστη.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την χολοκυστεκτομή είναι ο γενικός χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με γενικό χειρουργό