Χαλάζιο

Χαλάζιο:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι το χαλάζιο

Το χαλάζιο ορίζεται ως η φλεγμονή των αδένων που βρίσκεται στο πάνω μέρος του βλεφάρου και φέρει τη μορφή διόγκωσης στο εξωτερικό του ματιού.

Δες ακόμα: Laser για διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού

Που οφείλεται

Η φλεγμονή που αναπτύσσεται  δεν περιέχει κάποιο μικρόβιο και οφείλεται στην απόφραξη ενός από τους αδένες που προκαλεί τα δάκρυα. Υπάρχει όμως πιθανότητα το χαλάζιο να συνυπάρχει με την ασθένεια της βλεφαρίτιδας πράγμα που καθιστά πιθανό να υπάρξει μόλυνση του αδένα από κάποιο μικρόβιο με το πιο συχνό αυτό του σταφυλόκοκκου.

Συμπτώματα

Το χαλάζιο μοιάζει με ένα μικρό μπαλάκι και προκαλεί μια ενοχλητική αίσθηση στον ασθενή. Τα χαρακτηριστικά του είναι η ερυθρότητα και ο ερεθισμός. Ο ασθενής που έχει χαλάζιο αρκετές φορές έχει δυσκολία στην όραση καθώς δημιουργείται μια θαμπάδα. Στην περίπτωση που το χαλάζιο συνοδεύεται από πόνο τότε υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε μόλυνση και να υπάρχει υγρό με πύον στο εσωτερικό του.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το χαλάζιο είναι ο Οφαλμίατρος

Διάγνωση

Το χαλάζιο είναι ορατό από τον ασθενή αλλά συστήνεται επίσκεψη στο θεράποντα γιατρό για να κρίνει εάν υπάρχει μόλυνση ή όχι.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ανάλογα με το μέγεθος και τα συμπτώματα που παρουσιάζει το χαλάζιο συστήνεται και η ανάλογη θεραπεία. Όταν είναι μικρό σε μέγεθος αντιμετωπίζεται με τη χρήση ζεστών επιθεμάτων (κομπρέσες) καθώς και με συνθετικά δάκρυα για την καταπολέμηση του ερεθισμού. Όταν όμως το μέγεθος είναι μεγάλο είναι υποχρεωτική η χορήγηση αντιβιοτικού σκευάσματος. Στις περιπτώσεις που το χαλάζιο δεν υποχωρεί σε διάστημα ενός με δυο εβδομάδων τότε ο γιατρός προχωράει σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί το πυώδες έκκριμα που υπάρχει.

Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση δίνεται σε κάποιο χαλάζιο που υποτροπιάζει και έχει προέλθει από μικρόβιο καθώς μπορεί να υποδηλώνει μειωμένη άμυνα του οργανισμού όπως σε περιπτώσεις λήψης φαρμακευτικής αγωγής ή νόσου όπως σακχαρώδης διαβήτης.

Πρόληψη

Για την αποφυγή εμφάνισης χαλαζίου είναι άκρως σημαντική η σωστή υγιεινή των ματιών και των χεριών. Τα χέρια πριν έρθουν σε επαφή με τα μάτια πρέπει πάντα να είναι καθαρά διότι με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες πρόκλησης φλεγμονής στα μάτια καθώς και βλεφαρίτιδας. 

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ