Αθηρωμάτωση

Αθηρωμάτωση- τι είναι

Τι είναι η αθηρωμάτωση

Η αθηρωμάτωση είναι μία πάθηση των αρτηριών και οδηγεί στη στένωση, στην σκλήρυνση ή στην απόφραξη των αρτηριών. Πρόκειται για απόρροια των εκφυλιστικών διαδικασιών και της δημιουργίας πλάκας στα τοιχώματα του αρτηριακού δικτύου στο εσωτερικό του αρτηριακού τοιχώματος.

Δες ακόμα: Αντιμετωπίστε τη στυτική δυσλειτουργία με κρουστικά κύματα

Κατά το πρώτο στάδιο γίνεται οξείδωση της κακής χοληστερίνης. Η πρόσληψη χοληστερίνης σε μεγάλες ποσότητες μέσω της διατροφής αυξάνει την εναπόθεση λίπους στα αγγεία. Η αθηρωμάτωση επηρεάζει όλα τα αγγεία του σώματος.

Η αθηρωμάτωση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεύρυσμα αορτής, διαλείπουσα χωλότητα, πόνο στο στήθος, στυτική δυσλειτουργία, έμφραγμα ή ακόμη και θάνατο.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η αθηρωμάτωση

Η αθηρωμάτωση συνήθως δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Το κύριο σύμπτωμα που αναφέρεται είναι η ξαφνική σοβαρή ανεπάρκεια ζωτικού οργάνου που τροφοδοτεί η πάσχουσα αρτηρία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αθηρωμάτωσης

Η διάγνωση της αθηρωμάτωσης γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό μέσω κλινικής εξέτασης. Επειδή το πρώτο στάδιο της αθηρωμάτωσης είναι η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία επηρεάζει αρχικώς το πέος και έτσι, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα σημάδι κινδύνου ότι μέσα στα επόμενα χρόνια υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Μέσα από αυτά τα σημάδια τόσο ο γιατρός όσο και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να προειδοποιηθεί για την ύπαρξη της νόσου και άρα, να σπεύσει να λάβει μέτρα αντιμετώπισης, ώστε να αποτραπεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς αντιμετωπίζεται η αθηρωμάτωση

Η αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης γίνεται από τον κατάλληλο γιατρό μετά από την απαραίτητη κλινική εξέταση και εξαρτάται από τα συμπτώματα.

Πρόληψη κατά της αθηρωμάτωσης

Επειδή το πρώτο στάδιο της αθηρωμάτωσης είναι η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία επηρεάζει αρχικώς το πέος και έτσι, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα σημάδι κινδύνου ότι μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί να ακολουθήσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Μέσα από αυτά τα σημάδια τόσο ο γιατρός όσο και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να προειδοποιηθεί για την ύπαρξη της νόσου και άρα, να σπεύσει να λάβει μέτρα αντιμετώπισης, ώστε να αποτραπεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την αθηρωμάτωση είναι ο καρδιολόγος και ο καρδιοχειρουργός

Κλείστε ραντεβού με καρδιολόγο

Κλείστε ραντεβού με καρδιοχειρουργό