Αθηρωμάτωση

Αθηρωμάτωση- τι είναι

Πληροφορίες για την αθηρωμάτωση

Τι είναι η αθηρωμάτωση

Η αθηρωμάτωση είναι μία πάθηση των αρτηριών και οδηγεί στη στένωση, στην σκλήρυνση ή στην απόφραξη των αρτηριών. Πρόκειται για απόρροια των εκφυλιστικών διαδικασιών και της δημιουργίας πλάκας στα τοιχώματα του αρτηριακού δικτύου στο εσωτερικό του αρτηριακού τοιχώματος. Κατά το πρώτο στάδιο γίνεται οξείδωση της κακής χοληστερίνης. Η πρόσληψη χοληστερίνης σε μεγάλες ποσότητες μέσω της διατροφής αυξάνει την εναπόθεση λίπους στα αγγεία. Η αθηρωμάτωση επηρεάζει όλα τα αγγεία του σώματος. Η αθηρωμάτωση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεύρυσμα αορτής, διαλείπουσα χωλότητα, πόνο στο στήθος, στυτική δυσλειτουργία, έμφραγμα ή ακόμη και θάνατο.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η αθηρωμάτωση

Η αθηρωμάτωση συνήθως δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Το κύριο σύμπτωμα που αναφέρεται είναι η ξαφνική σοβαρή ανεπάρκεια ζωτικού οργάνου που τροφοδοτεί η πάσχουσα αρτηρία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αθηρωμάτωσης

Η διάγνωση της αθηρωμάτωσης γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό μέσω κλινικής εξέτασης. Επειδή το πρώτο στάδιο της αθηρωμάτωσης είναι η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία επηρεάζει αρχικώς το πέος και έτσι, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα σημάδι κινδύνου ότι μέσα στα επόμενα χρόνια υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Μέσα από αυτά τα σημάδια τόσο ο γιατρός όσο και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να προειδοποιηθεί για την ύπαρξη της νόσου και άρα, να σπεύσει να λάβει μέτρα αντιμετώπισης, ώστε να αποτραπεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς αντιμετωπίζεται η αθηρωμάτωση

Η αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης γίνεται από τον κατάλληλο γιατρό μετά από την απαραίτητη κλινική εξέταση και εξαρτάται από τα συμπτώματα.

Πρόληψη κατά της αθηρωμάτωσης

Επειδή το πρώτο στάδιο της αθηρωμάτωσης είναι η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία επηρεάζει αρχικώς το πέος και έτσι, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα σημάδι κινδύνου ότι μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί να ακολουθήσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Μέσα από αυτά τα σημάδια τόσο ο γιατρός όσο και ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να προειδοποιηθεί για την ύπαρξη της νόσου και άρα, να σπεύσει να λάβει μέτρα αντιμετώπισης, ώστε να αποτραπεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την αθηρωμάτωση είναι ο καρδιολόγος και ο καρδιοχειρουργός

Κλείστε ραντεβού με καρδιολόγο

Κλείστε ραντεβού με καρδιοχειρουργό