Ανεύρυσμα αορτής

Ανεύρυσμα-αορτής-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι το ανεύρυσμα αορτής

Η αορτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη αρτηρία στο σώμα μας, μεταφέρει το οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά μας στο υπόλοιπο σώμα. Το τμήμα αορτής που περνάει μέσα από το θώρακα ονομάζεται θωρακική αορτή, ενώ το τμήμα που βρίσκεται στην κοιλιά, ονομάζεται κοιλιακή αορτή. Χαμηλά στην κοιλιά η αορτή χωρίζεται σε δύο κλάδους τις λαγόνιες αρτηρίες, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα στα κάτω άκρα.

Δες ακόμα: Διαβήτης: Πότε δημιουργεί πρόβλημα στην καρδιά

Σε μερικούς ανθρώπους η αορτή και πιο συχνά η κοιλιακή αρχίζει να μεγαλώνει (αύξηση διαμέτρου). Η μόνιμη αυτή εντοπισμένη διάταση της αορτής ονομάζεται ανεύρυσμα αορτής. To ανεύρυσμα καθώς διογκώνεται, το τοίχωμά του μπορεί να εξασθενίσει και να σπάσει (ρήξη ανευρύσματος). Στην περίπτωση αυτή η θνητότητα είναι πάρα πολύ υψηλή φτάνοντας ακόμη και το 80%.

Που οφείλεται το ανεύρυσμα αορτής

Το ανεύρυσμα αορτής είναι μια σοβαρή αγγειακή πάθηση που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες. Πολλές φορές συνοδεύεται και από άλλες παθήσεις όπως καρδιακές, αγγειακές και αναπνευστικές. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου κατατάσσονται οι καπνιστές καθώς και οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό (συγγενή με ανεύρυσμα). Άλλοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν η αρτηριακή υπέρταση και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Σπανιότερες αιτίες ιδίως σε νέες ηλικίες αποτελούν γενετικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Marfan αλλά και τραυματισμός της αορτής (ισθμού) σε τροχαίο ατύχημα.

Συμπτώματα της αορτής

Το ανεύρυσμα αορτής συνήθως έχει αργή ανάπτυξη και δεν εμφανίζει ιδιαίτερα συμπτώματα. Σε περίπτωση μεγάλης διαμέτρου και ιδιαίτερα σε αδύνατα άτομα μπορεί κάποιος να ψηλαφήσει μια σφύζουσα μάζα στην κοιλιακή χώρα.

Σε περίπτωση που το ανεύρυσμα παρουσιάσει οξεία διάταση μπορεί να παρουσιαστούν τα εξής συμπτώματα:

  • Πόνος στην κοιλιακή (συνήθως περιομφαλικά) ή στην θωρακική χώρα με αντανάκλαση πίσω στη μέση, στη ράχη και σπανίως στα γεννητικά όργανα.

Σε περίπτωση που προκληθεί ρήξη τότε η κλινική εικόνα γίνεται πιο έντονη [από εμετό, ναυτία, ωχρότητα και έντονους πόνους στην πλάτη και την κοιλιά έως και λιποθυμικό (από υποτασικό – υποογκαιμικό shock) επεισόδιο].

Διάγνωση του ανευρύσματος αορτής

Τις περισσότερες φορές το ανεύρυσμα αορτής έχει διαγνωστεί τυχαία μετά από εξετάσεις για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας:

Η διαγνωστική προσέγγιση εφόσον θέσει την ένδειξη ο ιατρός, είναι εύκολη και πραγματοποιείται με υπερηχογράφημα κοιλίας (Triplex κοιλιακής αορτής). Όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη ανευρύσματος τότε απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις απεικονιστική εξέταση με 3D αξονική τομογραφία κοιλιακής αορτής / θωρακικής αορτής ειδικά πριν τη χειρουργική ή ενδαγγειακή επέμβαση.

Θεραπεία για το ανεύρυσμα αορτής

Η θεραπεία για το ανεύρυσμα αορτής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόληψη ρήξης του ανευρύσματος. Οι μέθοδοι θεραπείας που συνήθως παρέχονται είναι:

Συντηρητική αντιμετώπιση-παρακολούθηση

  • Τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου
  • Φαρμακευτική αγωγή

Επεμβατική αντιμετώπιση

  • Ανοικτή χειρουργική επέμβαση

Υπό γενική αναισθησία, με μέση συνήθως κοιλιακή τομή για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής ή θωρακοτομή για ανεύρυσμα θωρακικής, παρασκευάζεται το ανεύρυσμα της αορτής και οι κλάδοι της. Το ανεύρυσμα κατά κάποιον τρόπο αφαιρείται (εκτομή) και η αορτή αποκαθίσταται με χρήση συνθετικού μοσχεύματος.

  • Ενδαγγειακή αποκατάσταση με ειδικά μοσχεύματα (stents)

Μέσα από 2 μικρές τομές στις βουβωνικές χώρες και τις μηριαίες αρτηρίες, κάτω από τον έλεγχο ακτινοσκόπησης εισάγεται το μόσχευμα (με stent) της κοιλιακής ή θωρακικής αορτής με την καθοδήγηση και χρήση ειδικών συρμάτων και καθετήρων. Η επέμβαση αυτή μπορεί να εκτελεστεί υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία και είναι λιγότερη επιβαρυντική ειδικά για τους ασθενείς με σοβαρές συνοδές παθήσεις.

Πρόληψη κατά του ανευρύσματος αορτής

Καθώς δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή που να μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη ανευρύσματος της αορτής  μπορούν να ακολουθηθούν κάποιες γενικές οδηγίες που βοηθούν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης ή και στην πρόληψη:

  • Ασθενείς με ανεύρυσμα μπορούν να λαμβάνουν φάρμακα για τη χοληστερίνη και αντιυπερτασικά γιατί συντελούν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του ανευρύσματος
  • Η αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια του αίματος πρέπει να διατηρούνται υπό έλεγχο
  • Αποφυγή καπνίσματος
  • Διατροφή χωρίς λίπη
  • Συχνή ιατρική παρακολούθηση

Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ανεύρυσμα θα πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το ανεύρυσμα αορτής είναι ο καρδιοχειρουργός και ο αγγειοχειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Καρδειοχειρουργό

Κλείστε ραντεβού με Αγγειοχειρουργό