Αντικοινωνική συμπεριφορά

Αντικοινωνική-συμπεριφορά-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η αντικοινωνική συμπεριφορά

Η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι η επανάληψη συμπεριφορών που είναι δυνατό να προκαλέσουν βλάβες, να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ή των ίδιων, να προκαλέσουν θόρυβο ή να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε μια κοινωνία.

Δες ακόμα: Άγχος στην εφηβεία: o ρόλος των γονιών

Που οφείλεται η αντικοινωνική συμπεριφορά

Η αντικοινωνική συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Γενικότερα, η αντικοινωνική συμπεριφορά σχετίζεται με την προσωπικότητα, την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, το περιβάλλον του ατόμου και την οικογένειά του, το κοινωνικό περιβάλλον, το σχολείο, τους φίλους και τους οικείους, την αδυναμία να υπολογίσει ο ασθενής τις συνέπειες της συμπεριφοράς του, τη γενετική προδιάθεση, τη χαμηλή νοημοσύνη του πάσχοντος, την έκθεση σε βίαιες σκηνές και εικόνες μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, την αποξένωση, τις καταχρήσεις, τα έντονα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα (ανεργία, ναρκωτικά κ.ά.), τον αλκοολισμό ή τις καταχρήσεις των γονιών.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η αντικοινωνική συμπεριφορά

Η αντικοινωνική συμπεριφορά εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα ή την εξής συμπεριφορά:

•    Εκφοβισμός προς τρίτους, απειλές και λεκτική βία
•    Παρενόχληση
•    Βανδαλισμοί- πρόκληση βλαβών
•    Τραμπουκισμοί
•    Εκδήλωση μίσους
•    Πρόκληση δυνατού θορύβου
•    Χρήση ναρκωτικών ουσιών
•    Κατάχρηση αλκοόλ
•    Δημιουργία πολλών απορριμμάτων
•    Ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση, βιασμός
•    Κατάχρηση δημοσίου χώρου
•    Πορνεία, σεξουαλικές πράξεις πεζοδρομίου
•    Εγκληματική συμπεριφορά

Πώς γίνεται η διάγνωση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς

Η αντικοινωνική συμπεριφορά διαγιγνώσκεται μέσω της ψυχοθεραπείας, αλλά πριν από αυτή, μέσω της αναγνώρισης των ενδείξεων και των συμπτωμάτων από τους οικείους του ασθενούς.

Ο ψυχαναλυτής θα διαγνώσει την πάθηση και θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον πάσχοντα να την αντιμετωπίσει όσο πιο άμεσα γίνεται.

Πώς αντιμετωπίζεται η αντικοινωνική συμπεριφορά

Η αντικοινωνική συμπεριφορά είναι μία ψυχολογική κατάσταση, η οποία για να εντοπιστούν τα αίτια και να διορθωθούν χρειάζεται αρκετός χρόνος.

Ο ψυχολόγος είναι ο κατάλληλος ειδικός που θα βοηθήσει τον πάσχοντα να ξεπεράσει το πρόβλημά του και να νιώσει πιο δυνατός και ως εκ τούτου, απαλλαγμένος από αυτή την αποκλίνουσα συμπεριφορά.

Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και η ταυτόχρονη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Ο γιατρός θα πρέπει να συνεργαστεί με τους γονείς και την οικογένεια του πάσχοντος.

Καλό θα ήταν οι γονείς να λάβουν συμβουλές από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο ή κοινωνιολόγο και οι ίδιοι, ώστε να βοηθήσουν τον ασθενή να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.

Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούνται κι εκείνοι, ώστε να μάθουν πώς μπορούν να προλάβουν μελλοντική ανάρμοστη συμπεριφορά του παιδιού.

Το επίπεδο γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού, θα καθορίσει και το επίπεδο επιτυχίας της εκάστοτε μεθόδου θεραπείας.

Τα άτομα που είναι σε θέση να επιλύσουν προβλήματα, είναι ευκολότερο να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους άλλους, αλλά και τη συμπεριφορά τους απέναντί τους.

Η θεραπεία εξαρτάται άμεσα από τη θέληση του παιδιού και της οικογένειας να διορθώσει πραγματικά την διαταραχή.

Η αντιμετώπιση χρειάζεται συνήθως χρόνια θεραπειών.

Πρόληψη κατά της αντικοινωνικής συμπεριφοράς

Για την πρόληψη της αντικοινωνικής συμπεριφοράς είναι απαραίτητο τα παιδιά να ζουν σε περιβάλλον υγιές και ορθώς δομημένο.

Είναι σημαντικό η οικογένεια ενός παιδιού να έχει σταθερές βάσεις και ένας υγιές περιβάλλον.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή δυσκολίες στο σχολείο πρέπει να παρακολουθούνται από ειδικούς ψυχολόγους, ώστε να προληφθεί εγκαίρως η απογοήτευση που πιθανώς να νιώθουν και η χαμηλή αυτοεκτίμηση που ίσως οδηγήσουν σε αντικοινωνική συμπεριφορά σε ένα μετέπειτα στάδιο της ζωής τους.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την αντικοινωνική συμπεριφορά είναι ο ψυχολόγος