Πώς το γεύμα με την οικογένεια ευνοεί την ανάπτυξη των παιδιών

Πώς το γεύμα με την οικογένεια ευνοεί την ανάπτυξη των παιδιώνΓράφει η Ιωάννα Κωνσταντοπούλου, παιδίατρος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Το γεύμα με την οικογένεια είναι πολύ σημαντικό για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Εθνικό Κέντρο Εξάρτησης και Χρήσης Ουσιών του Πανεπιστημίου της Κολούμπια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, τα παιδιά που απολάμβαναν συχνά το γεύμα τους με την οικογένειά τους είχαν σημαντικά οφέλη στη ζωή τους, μερικά εκ των οποίων ήταν τα παρακάτω.

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο γεύμα με την οικογένειά τους τείνουν να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς στο οικογενειακό τραπέζι υπάρχουν άφθονα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Επιπλέον, είναι σημαντικά μικρότερο το ποσοστό παχυσαρκίας των παιδιών αυτών λόγω των υγιεινών διατροφικών συνηθειών που αποκτούν.

Όταν τα παιδιά τρώνε μαζί με την οικογένειά τους είναι συναισθηματικά ευτυχισμένα, έχουν θετική στάση απέναντι στις σχέσεις με τους συνομιλήκους τους, ενώ τείνουν να εργάζονται και πιο σκληρά. Ως εκ τούτου, τα παιδιά αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές, να κάνουν χρήση παράνομων ουσιών ή κατάχρηση αλκοόλ και γενικότερα, εμπλέκονται λιγότερο σε καβγάδες.

Αξιοσημείωτα καλύτερη είναι και η σχολική επίδοση των παιδιών που συνηθίζουν να γευματίζουν με την οικογένεια.

Τέλος, μέσα από το γεύμα με την οικογένεια δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν ισχυρότεροι οικογενειακοί δεσμοί, καθώς ο καθένας αφηγείται τις δικές του ιστορίες και μοιράζεται τις σκέψεις του με την οικογένειά του. Ερωτήσεις όπως “πώς ήταν η μέρα σου;” ή “τι συνέβη στο σχολείο;” ή “έγινε κάτι ξεχωριστό αυτή την εβδομάδα;” ή “χρειάζεται κανείς βοήθεια με το διάβασμα;” βοηθούν στην επικοινωνία την ώρα του γεύματος και προάγουν τη σχολική επίδοση των παιδιών.

 

 

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.