Ποιο γάλα είναι κατάλληλο για τα βρέφη;

Ποιο είναι το κατάλληλο γάλα για τα βρέφη;

Το βρεφικό γάλα είναι ζωτικής σημασίας για την μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού, καθώς και για το πρώτο στάδιο της ανάπτυξής του.

Δες ακόμα: Kαθυστέρηση λόγου και ομιλίας στο παιδί

Τι πρέπει να περιέχει ένα πλήρες και υγιεινό βρεφικό γάλα για την πρώτη και δεύτερη περίοδο της βρεφικής ηλικίας ενός παιδιού;

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνει το βρεφικό γάλα για να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ενός μωρού; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα στα οποία καλούμαστε να απαντήσουμε μετά από έρευνα.

Καταρχάς, θα πρέπει να ορίσουμε ως πρώτο στάδιο της βρεφικής ηλικίας τους πρώτους έξι μήνες ζωής του παιδιού και ως δεύτερο στάδιο, τους επόμενους έξι. Κατά την πρώτη βρεφική ηλικία η καλύτερη επιλογή γάλακτος είναι φυσικά το μητρικό γάλα, το οποίο περιέχει την απαιτούμενη ενέργεια, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και ό, τι άλλο χρειάζεται ένα μωρό για να θωρακίσει τον οργανισμό του απέναντι σε ασθένειες, κινδύνους και ανάγκες σε ενέργεια.

Κατά τη δεύτερη βρεφική ηλικία, αν και ο θηλασμός συνιστάται ανεπιφύλακτα, ωστόσο δεν είναι αρκετός για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του μωρού σε ενέργεια και σε θρεπτικά συστατικά. Η θηλάζουσα μητέρα πρέπει σε αυτή τη φάση να ακολουθεί μία πολύ ισορροπημένη και πλήρη διατροφή, διότι η σύσταση του γάλακτος που παράγει και με το οποίο τρέφεται το βρέφος επηρεάζεται καθοριστικά από αυτήν.

Η υποκατάσταση του μητρικού γάλακτος από βρεφικά γάλατα του εμπορίου πρέπει να γίνει σταδιακά και με προσοχή, ακριβώς όπως θα σας συστήσει ο παιδίατρός σας.

Γενικά χαρακτηριστικά του βρεφικού γάλακτος

Το βρεφικό γάλα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού. Τα βασικότερα εξ αυτών είναι:

  • Η βιταμίνη D: Η εν λόγω βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου του παιδιού, για την ανάπτυξη των οστών αλλά και των δοντιών του. Γενικώς, οι περισσότεροι άνθρωποι ελλείπουν αυτής, οπότε είναι πολύ σημαντική η πρόσληψή της.
  • Ο σίδηρος: Πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, διότι από την πρώτη μέρα της γέννησής του αρχίζει η σταδιακή εξάντληση των αποθεμάτων σε σίδηρο που έχει το βρέφος. 
  • Τα Ω-3 λιπαρά οξέα: Είναι απαραίτητα για την νευρολογική και εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους. Επίσης, τα ω-3 λιπαρά σε συνδυασμό με το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ υπάρχουν και στο μητρικό γάλα και βελτιώνουν την όραση του παιδιού, άρα είναι σαφές το πόσο σημαντικά είναι.

Ποιο γάλα πρέπει να χορηγείται σε κάθε στάδιο της βρεφική ηλικίας;

Όλα τα γάλατα της βρεφικής ηλικίας προέρχονται από επεξεργασμένο αγελαδινό γάλα. Έχει αποδειχθεί ότι η σύστασή του πλησιάζει σε θρεπτικά συστατικά το μητρικό.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το γάλα που καταναλώνουν τα βρέφη πρέπει να είναι επεξεργασμένο, έτσι ώστε να αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά του νεογνού.

Κατά την πρώτη βρεφική ηλικία το γάλα αρκεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες ενός βρέφους, ενώ κατά την δεύτερη μπορεί να καταναλώσει κι άλλα υγρά (νερό), αφού φυσικά, έχει βράσει για αρκετή ώρα.

Πολύ σημαντική είναι η αποστείρωση όλων των σκευών και υγρών που καταναλώνει ένα μωρό είτε με ειδικό αποστειρωτή είτε με βρασμό.

Γάλα για μωρά_τί πρέπει να γνωρίζετε

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε σε περιπτώσεις εκδήλωσης συμπτωμάτων αλλεργίας στο βρεφικό γάλα. Η κατανάλωση βρεφικού γάλακτος πρέπει να γίνεται σταδιακά και πάντα με τη συμβουλή ενός παιδιάτρου.

Ο ειδικός γιατρός σε περίπτωση αλλεργίας θα επιλέξει ένα ειδικό υποαλλεργικό γάλα με ελαφρώς διαφοροποιημένη σύσταση από το κανονικό. Συνήθως για τις αλλεργικές αντιδράσεις ευθύνονται οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο γάλα. Σε πιο βαριά συμπτωματολογία αλλεργίας χορηγείται συνήθως γάλα με ελεύθερα αμινοξέα.

Οι γιατροί μπορεί να χορηγήσουν σε περιπτώσεις πρόωρων βρεφών ή βρεφών που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αντιαναγωγικό βρεφικό γάλα. Ωστόσο, χορηγούνται μόνο μετά από συνταγή του παιδιάτρου.

Προσοχή!
Μια πληροφορία που ίσως να μην γνωρίζατε: Η τήρηση των αναλογιών νερού σκόνης πρέπει να τηρείται σχολαστικά, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος καθυστερημένης ανάπτυξης του παιδιού αν το γάλα είναι πολύ αραιό ή αφυδάτωσης αν το γάλα είναι πολύ πυκνό.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.