Φοβάσαι τον οδοντίατρο;

οδοντίατρος

οδοντίατρο

Γράφει η Τογιοπούλου Καλλιόπη, Οδοντίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Φοβάμαι τον οδοντίατρο μπορεί να σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα για πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Θα ήταν πολύ εύκολο αν μπορούσαμε να ταξινομήσουμε τους λόγους για τους οποίους κάποιος φοβάται στον οδοντίατρο. Μερικοί παρουσιάζουν ανησυχία σχετικά με το είδος της θεραπείας , π.χ. οι άνθρωποι φοβούνται μη τυχόν και αισθανθούν πόνο, ενώ άλλοι απεχθάνονται και την ίδια την ιδέα του οδοντιάτρου. Σε μερικούς δεν αρέσει να “χάνουν” των έλεγχο των κινήσεων τους ή τους είναι δύσκολο να αναπνέουν (από τη μύτη και όχι από το στόμα) με τα οδοντιατρικά εξαρτήματα μέσα στην στοματική κοιλότητα. Άλλοι δεν αντέχουν το θόρυβο του τροχού ή ακόμα και τις μυρωδιές, χαρακτηριστικές σε ένα οδοντιατρείο, που αναδύονται μνήμες τραυματικές πιθανόν. Κάποιοι έχουν ακούσει ιστορίες από φίλους και γνωστούς ,δυσάρεστες ιστορίες, που τις οικειοποιούνται και τις κάνουν και δικά τους βιώματα.

Τα καλά νέα είναι ότι ο οδοντίατρος καταλαβαίνει καλύτερα τον φόβο του ασθενή του και με την καλή του θέληση τη γνώση,την εμπειρία και τη συζήτηση,ο ασθενής δέχεται με σεβασμό και αξιοπιστία τη θεραπεία από τον θεράποντα ιατρό του. Σχεδόν όλος ο κόσμος αισθάνεται καλύτερα όταν ο οδοντίατρος είναι φιλικός απέναντι του, συζητάει για το σχέδιο θεραπείας, τη διάρκεια της θεραπείας, την πρόγνωση  και ενημερώνει επαρκώς για το τι “μέλλει γενέσθαι”. Ο ασθενής το εκτιμά και λίγο κάθε φορά βελτιώνεται, καθησυχάζεται  και η οδοντιατρική πράξη λαμβάνει τέλος με επιτυχία.

Το πρόβλημα λύνεται αν αποδεχθείς ότι φοβάσαι τον οδοντίατρο. Βοηθάει επίσης το να παρουσιάζεις τον προβληματισμό σου σε κάποιον φίλο ή συγγενή βλέποντας κατά αυτό τον τρόπο πόσοι και πόσοι είχαν ή έχουν το ίδιο πρόβλημα με εσένα. Έναν οδοντίατρο που τον συστήνει κάποιος άλλος με το ίδιο πρόβλημα με εσένα ίσως είναι μια καλή αρχή, μια λύση. Επίσης ένας καλός φίλος μπορεί να συνοδεύει τον ασθενή έτσι ώστε να νιώθει περισσότερη ασφάλεια. Δεν είναι ντροπή να ενημερώσεις τον θεράποντα ιατρό ότι θες να συνεχίσεις την θεραπεία κάποια άλλη στιγμή γιατί αισθάνεσαι άβολα. Οι οδοντίατροι είναι πάντα δίπλα στον ασθενή να τον απαλλάξουν από τον πόνο και από τον φόβο.

Είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρο  για καθαρισμούς και ελέγχο της στοματικής κοιλότητας έτσι ώστε ο ιατρός να είναι σε θέση να λύσει κατά τον πιο “ευχάριστο” τρόπο και ανώδυνο τα όποια οδοντικά προβλήματα παρουσιαστούν, άλλωστε το:” προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν”.

Οι καιροί αλλάζουν, οι συνθήκες αλλάζουν, οι μέθοδοι αλλάζουν,τα υλικά αλλάζουν, ο εξοπλισμός αλλάζει ,και όλα βαίνουν προς όφελος μιας ανώδυνης οδοντιατρικής εργασίας…..

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.