Καλύτερη όραση με φακούς επαφής

φακοί επαφής

φακοί επαφής

Γράφει ο Γαλάνης Δημήτριος, Οφθαλμίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Οι φακοί επαφής έχουν αντικαταστήσει την ανάγκη για συνεχή χρήση των ενοχλητικών για πολλούς γυαλιών. Χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της μυωπίας, του αστιγματισμού, της υπερμετρωπίας και της πρεσβυωπίας. Προσφέρουν ελευθερία, ποιοτική όραση και τη δυνατότητα στο χρήστη να επιδίδεται σε δραστηριότητες που του αρέσουν χωρίς την εξάρτηση από τα γυαλιά.

Οι μηνιαίοι φακοί επαφής, σιλικόνης-υδρογέλης, υψηλής διαπερατότητας σε οξυγόνο, είναι οι φακοί επαφής που συνιστώνται από τον οφθαλμίατρο στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Η σωστή εφαρμογή τους στον οφθαλμό  είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή και δημιουργεί τις προϋπόθέσεις για μια ασφαλή και μακροχρόνια χρήση χωρίς προβλήματα.

Πώς θα τους συνηθίσετε

Η επιτυχής τους εφαρμογή βασίζεται στη λήψη ιστορικού, την οφθαλμολογική εξέταση και το διαθλαστικό έλεγχο του ασθενούς. Με βάση το διαθλαστικό σφάλμα, τις κερατομετρικές  μετρήσεις αλλά και τις ανάγκες του ασθενούς, επιλέγονται οι κατάλληλοι φακοί.

Η καμπύλη εκμάθησης τοποθέτησης των φακών και η υγιεινή που πρέπει να τηρείται είναι σύντομη και οι περισσότεροι εξοικοιώνονται γρήγορα με τη χρήση τους. Τα παιδιά από δεκατριών ετών αλλά και άτομα μέσης ηλικίας που αναζητούν λύσεις πρεσβυωπίας μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση των φακών επαφής. Κάποιες ενοχλήσεις την πρώτη εβδομάδα όπως αίσθηση ξένου σώματος, διαφορετική αίσθηση στα δυο μάτια, δακρύρροια υποχωρούν γρήγορα και ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται ουσιαστικά ότι τους φοράει.

Θυμηθείτε:

  • Μπορείτε να τους χρησιμοποιείτε σχεδόν παντού: στη δουλειά, στο σπίτι, στις εξόδους, όταν γυμνάζεστε, στη θάλασσα, με γυαλιά ηλίου.
  • Τους σύγχρονους φακούς επαφής υψηλής διαπερατότητας σε οξυγόνο μπορείτε να τους φοράτε όλη την ημέρα χωρίς να κουράζονται τα μάτια σας και χωρίς μακροχρόνια προβλήματα για την υγεία των ματιών.

Τα υπέρ

Σε σύγκριση με τα γυαλιά, οι φακοί επαφής εξασφαλίζουν:

  • Ευρύτερο οπτικό πεδίο και απόλυτη ελευθερία κινήσεων.
  • Καλύτερη όραση, γιατί ο φακός επαφής εφάπτεται στο μάτι και παραμένει συνέχεια στο σωστό κέντρο.
  • Επιτρέπουν την  άθληση σε σπορ που με τα γυαλιά η συμμετοχή είναι από επικίνδυνη έως αδύνατη.
  • Αναδεικνύουν το βλέμμα, χωρίς να αλλάζουν το μέγεθος των ματιών.

Τα κατά

Πρέπει να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, να μην κοιμάστε ποτέ με τους φακούς, να τους καθαρίζετε συχνά και να φροντίζετε για την έγκαιρη αντικατάστασή τους. Μην ξεχνάτε ότι πάντοτε εγκυμονεί ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης στο μάτι.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.