Εξάψεις; Και δεν είναι από τη ζέστη. Σε τι μπορεί να οφείλονται και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Μπορεί να είναι καλοκαίρι και η θερμοκρασία να σας κάνει να ζεσταίνεστε αλλά οι συχνές εξάψεις που μπορεί να νιώθετε δεν σημαίνει ότι οφείλονται στη ζέστη. Και σίγουρα, αν αυτές αποτελούν συχνό φαινόμενο και δεν υποχωρούν με ένα κρύο ντους ή μπροστά στο air condition, είναι σημαντικό να αναζητήσετε την αιτία πρόκλησης.
Που οφείλονται οι εξάψεις
Παρότι οι εξάψεις έχουν συνδεθεί με την εμμηνόπαυση ως κύριο παράγοντα εμφάνισής τους, αιτίες πρόκλησης μπορεί να αποτελούν η εγκυμοσύνη και άλλες παθήσεις όπως ο υπερπαραθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός.
Επίσης σύγχρονες θεραπείες ορισμένων κακοηθειών, οι οποίες περιλαμβάνουν χρήση παραγόντων που μειώνουν απότομα τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, προκαλούν ανδρόπαυση. Συγκεκριμένα, ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει εξάψεις λόγω του αδενώματος του παραθυρεοειδούς και ο δευτεροπαθής, λόγω έλλειψης βιταμίνης D ή ασβεστίου. Στην περίπτωση του υπερπαραθυρεοειδισμού, οι εξάψεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυξημένης σύνθεσης ορμονών.
Επίσης, ενδέχεται να εκδηλώνεται εφίδρωση λόγω του υπερθυρεοειδισμού και όχι εξαιτίας της έξαψης, όπως μπορεί να θεωρούν αρκετοί, που συγχέουν τα συμπτώματα.
Πως εκδηλώνεται η έξαψη και πόσο διαρκεί
Κατά την έξαψη προκαλείται αυξημένη εφίδρωση και αίσθημα καύσου, το οποίο ξεκινά αρχικά από το κεφάλι και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Ειδικά κατά την περίοδο που οι γυναίκες περνάνε από την παραγωγική φάση στην εμμηνόπαυση και εκδηλώνονται τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, η έξαψη εκδηλώνεται με έκκριση έντονης θερμότητας.
Ανάλογα με την αιτία οι εξάψεις μπορεί να διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικές ώρες. Στην περίπτωση της κλιμακτήριου ενδέχεται να εμφανίζονται για λίγο και ύστερα να υποχωρούν, ενώ στον υπερθυεροειδισμό μπορεί να αποτελούν μια διαρκή κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται το καλοκαίρι.
Πως να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις
Ανάλογα με την αιτία πρόκλησης των εξάψεων, ορίζεται και η κατάλληλη αντιμετώπιση ως προς την ανακούφιση των συμπτωμάτων που μπορεί να νιώθετε.
Κατά την εμμηνόπαυση τα αγγειοκινητικά συμπτώματα αντιμετωπίζονται, συνήθως, με θεραπεία υποκατάστασης. Ωστόσο, αν υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις, όπως για παράδειγμα ορμοεξαρτώμενος καρκίνος του μαστού, διαταραχές πήξης αίματος, κολπική αιμορραγία άγνωστης αιτιολογίας, τότε συνιστάται η λήψη αντικαταθλιπτικών.
Όταν η αιτία της έξαψης είναι ο υπερθυρεοειδισμός, τότε ορίζεται η λήψη αντίθυρεοειδικών φαρμάκων. Στην περίπτωση ύπαρξης πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, η αντιμετώπιση ορίζεται με αφαίρεση αδενώματος. Διαφορετικά, αν δε μπορεί να πραγματοποιηθεί εγχείρηση λόγω αντενδείξεων όπως η ύπαρξη καρδιακής ανεπάρκειας, χορηγούνται ασβεστιομιμητικά φάρμακα. Κατά το δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό οι εξάψεις μπορούν να μειωθούν με την λήψη βιταμίνης D3, ή και συμπληρώματος ασβεστίου.
Οι συνήθειες που βελτιώνουν στην καθημερινότητά σας
Όταν οι εξάψεις οφείλονται σε παθολογικές αιτίες, τότε ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η ιατρική θεραπεία υπό την καθοδήγηση ενδοκρινολόγου. Στις περιπτώσεις, όμως, που ανήκουν στα αγγειοκινητικά συμπτώματα τη εμμηνόπαυσης, οι εξής συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας:
- Φοράτε δροσερά ρούχα και διατηρείτε το περιβάλλον του σπιτιού δροσερό.
- Αναζητείστε τη χαλάρωση με τεχνικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός ή απολαύστε ένα μασάζ.
- Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος, το οποίο μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας.
- Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ καθώς μπορεί να πυροδοτεί τις εξάψεις.
- Διατηρείστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Αυξήστε την πρόσληψη προϊόντων, πλούσιων σε σεροτονίνη, που είναι χρήσιμα κατά την εμμηνόπαυση. Καταναλώστε καρύδια, δαμάσκηνα, ντομάτες, μειώνοντας παράλληλα τη χρήση μπαχαρικών στο φαγητό.