Ενημερώσου για το σπιράλ

spiral

Όλες οι μέθοδοι αντισύλληψης  έχουν ως βάση είτε την αποφυγή εισόδου του σπερματοζωαρίου στο ωάριο (γονιμοποίηση) ή την παρεμπόδιση του γονιμοποιημένου ωαρίου από την εμφύτευση στη μήτρα της γυναίκας και την προώθηση της εγκυμοσύνης.

Δες ακόμα: Σημαντικές πληροφορίες για την αντισύλληψη

Νέες αντισυλληπτικές μέθοδοι αναπτύσσονται και δοκιμάζονται  ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η ευκολία στη χρήση. Δυστυχώς καμία τέτοια μέθοδος δεν έχει 100% επιτυχία πλην της αποχής από το σεξ.

Τι είναι το ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ);

Το σπιράλ είναι μια μέθοδος αντισύλληψης σχεδιασμένη να τοποθετείται εντός της κοιλότητας της γυναικείας μήτρας ώστε να παρεμποδίζεται η γονιμοποίηση του ωαρίου και η εμφύτευση του.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια συσκευή σχήματος Τ μερικών εκατοστών και  η τοποθέτησή της εντός της μήτρας γίνεται από γυναικολόγο στο ιατρείο δίχως αναισθησία και συνήθως χωρίς πόνο.

Είδη σπιράλ

Υπάρχουν δύο είδη τέτοιων σπιράλ στην αγορά. Το πρώτο έχει επικάλυψη από χαλκό και μέσω μιας φλεγνονώδους αντίδρασης που προκαλεί τοπικά στο ενδομήτριο παρεμποδίζει τη γονιμοποίηση. Το δεύτερο επικαλύπτεται από ένα προγεστερινοειδές (ορμονικό σκεύασμα) το οποίο δυσκολεύει την κίνηση των σπερματοζωαρίων προς το ωάριο και παράλληλα εμποδίζει την εμφύτευση.

Και τα δύο είδη σπιράλ τοποθετούνται και παραμένουν εντός της κοιλότητας της μήτρας για 5 περίπου χρόνια. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πρέπει να ελέγχεται υπερηχογραφικά ετησίως αν το σπιράλ παραμένει εντός της κοιλότητας της μήτρας και στη σωστή θέση, γιατί έτσι μόνο η λειτουργία του είναι ιδανική. Η αφαίρεση του γίνεται εύκολα από τον γυναικολόγο από τα σχοινάκια που εξέχουν του τραχήλου της μήτρας εντός του κόλπου.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της μεθόδου

Η υψηλή αποτελεσματική αντισυλληπτική δράση του σπιράλ (99%) το καθιστά μια από τις πιο συχνά εφαρμοζόμενες μεθόδους αντισύλληψης παγκοσμίως, ειδικά σε γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει. Η γυναίκα η οποία φέρει ενδομήτριο σπιράλ έχει κανονικά καταμήνιο κύκλο και επαφές δίχως να προβληματίζεται για πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η γονιμότητά της είναι αντιστρεπτή και επανέρχεται άμεσα μόλις αφαιρεθεί το σπιράλ.

Στα μειονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται κάποιες διαταραχές εμμηνορρυσίας κυρίως τους πρώτους μήνες μετά την εφαρμογή (κράμπες, σταγονοειδής αιμορροία, αύξηση της ποσότητας του αίματος, λοίμωξη στη μήτρα) καθώς επίσης και η σπανια πιθανότητα (1‰ )  διάτρησης της μήτρας κατά την τοποθέτηση. Τέλος, η μέθοδος αυτή δεν προσφέρει προφύλαξη από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και σε περίπτωση αποτυχίας, αυξάνεται λίγο η πιθανότητα για εξωμήτριο κύηση.

Συμπερασματικά

Το ενδομήτριο σπιράλ αποτελεί μια ιδανική αντισυλληπτική μέθοδο για γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει και επιθυμούν ευκολία και ασφάλεια στις επαφές τους, δίχως την πολλές φορές κουραστική και καθημερινή χρήση αντισυλληπτικών δισκίων.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.