Εμβόλια: μύθοι και αλήθειες

emvolia

Τα εμβόλια είναι πάντα ένα επίκαιρο θέμα στην παιδιατρική. Η αξία και η υπεροχή της πρόληψης έναντι της θεραπείας ήταν γνωστή και διατυπωμένη ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη.

Δες ακόμα: Πειθαρχικές κυρώσεις: Γιατροί υπογράφουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Τα εμβόλια ασκούν ουσιαστική παρέμβαση στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, συμβάλλοντας στην εξαφάνιση πολλών εξ’αυτών, με αποτέλεσμα οι νέοι παιδίατροι να μην έχουν αντιμετωπίσει ιλαρά, πολιομυελίτιδα, τέτανο, διφθερίτιδα και άλλα λοιμώδη νοσήματα που έχουν εξαφανιστεί στη χώρα μας.

Με τη χορήγηση των εμβολίων παρέχεται η δυνατότητα στον οργανισμό να φτιάξει μόνος του αντισώματα, έτσι ώστε όταν εκτεθεί κάποιος στο συγκεκριμένο νόσημα ,τα αντισώματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί να το καταπολεμήσουν,με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνεται η νόσος.

Η γρήγορη ανάπτυξη και εξάπλωση των εμβολίων στον αιώνα μας προχώρησε ομως παράλληλα με μια σειρά νέων μύθων που κάνουν τους γονείς να αρνούνται εσφαλμένα τον εμβολιασμό των παιδιών τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη λανθασμένη συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο της ιλαράς,της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR) και την πρόκληση αυτισμού στα παιδιά.

Ίσως ως αιτία για αυτή τη δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια,είναι το γεγονός ότι, ως κοινωνία,δεν έχουμε βιώσει τις τραγικές συνέπειες των νοσημάτων που τα εμβόλια προλαμβάνουν, έτσι η παραμικρή αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου αρκεί για να μας οδηγήσει στην αποφυγή του.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα, αν δεν υπήρχε το εμβόλιο της ιλαράς, υπολογίζεται ότι πάνω από 150 παιδιά θα έχαναν τη ζωή τους κάθε χρόνο και μερικές χιλιάδες θα εμφάνιζαν επιπλοκές (πνευμονία, μέση ωτίτιδα, εγκεφαλίτιδα).

Με βάση τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζεται ότι με τον εμβολιασμό συνολικά αποφεύγονται κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι από διφθερίτιδα, τέτανο,κοκκύτη,ιλαρά,πολιομυελίτιδα.
Η προστασία από τα μεταδιδόμενα νοσήματα δεν είναι δεδομένη. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνιση και τήρηση του πρόγραμματος εμβολιασμού.

Τα εμβόλια περιέχουν ζώντες εξασθενημένους ιούς ή βακτηρίδια, αδρανοποιημένους ιούς ή βακτηρίδια, εξωτοξίνες μικροοργανισμών ή τμήμα του ιού ή του DNA του ανασυνδυασμένο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως είναι ήπιες και τοπικές (ερυθρότητα,πόνος,οίδημα στο σημείο που έγινε το εμβόλιο).

Στις γενικευμένες αντιδράσεις περιλαμβάνονται ο πυρετός για τις επόμενες 24-48 ώρες, ανησυχία, κακουχία, παρατεταμένο κλάμα, αναφυλαξία. Τα περισσότερα από τα εμβόλια προσφέρουν ισόβια προφύλαξη στο εμβολιασμένο άτομο, ενώ παράλληλα, λόγω της “ανοσίας αγέλης” που αναπτύσσεται, προφυλάσσονται και μη εμβολιασμένα άτομα.

Τα εμβόλια που περιλαμβάνει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού

• Εμβόλιο Διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (DTap)
• Εμβόλιο κατά της πολιοπυελίτιδας (IPV)
• Εμβόλιο κατά του αιμοφίλου ινφλουέντζας τύπουB (HiB)
• Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου C (για τη βρεφική ηλικία),και A,C,Y,W135 (>11χρ.)
• Εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου (PCV)
• Εμβόλιο κατά της Ιλαράς,παρωτίτιδας,ερυθράς,ανεμευλογιάς (MMRV)
• Εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Α και B (HAV,HBV)
• Εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV)

Τα εμβόλια αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της Ιατρικής και είναι από τα επιτεύγματα εκείνα για τα οποία μπορούμε να είμαστε πραγματικά περήφανοι ότι έσωσαν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Μην έχετε κανένα δισταγμό να εμβολιάσετε τα παιδιά σας υπό τις υποδείξεις του παιδιάτρου σας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.