Δικαιούμαστε να εκφράζουμε το θυμό μας;

Δικαιούμαστε να εκφράζουμε το θυμό μας;

Δικαιούμαστε να εκφράζουμε το θυμό μας;Από την γέννηση ως το θάνατο, οι άνθρωποι δεν παύουν να βιώνουν άπειρα συναισθήματα – απογοήτευση, φόβο, πόνο, θυμό, χαρά, ζήλια και αγάπη.

Ας εξειδικεύσουμε το θέμα μας στον θυμό. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν πως ο θυμός αποτελεί απαραίτητο ανθρώπινο συναίσθημα. Επειδή ο θυμός καμιά φορά ξεσπάει με καταστροφικές πράξεις, οι άνθρωποι πιστεύουν πως ο ίδιος ο θυμός είναι καταστροφικός. Δεν καταστρέφει ο θυμός, μα η πράξη που προέρχεται από αυτόν.

Όποιος θέλει να θεωρείται καλός άνθρωπος προσπαθεί να συγκρατήσει τον θυμό του. Κανέναν όμως δεν ξεγελάει. Έχεις δει ποτέ κάποιον φανερά θυμωμένο να προσπαθεί να μιλήσει σαν να μην τρέχει τίποτα;

Τεντωμένοι οι μυς του, τα χείλια σφιγμένα, κομμένη η ανάσα του, μισόκλειστα τα μάτια του.

Όσο περνάει ο καιρός, το άτομο, που ο κανόνας του λέει πως ο θυμός είναι κακός ή επικίνδυνος, συγκεντρώνει την ένταση πιο βαθιά μέσα του. Οι μυς, το πεπτικό σύστημα, ο καρδιακός ιστός, τα τοιχώματα των αρτηριών και των φλεβών σκληραίνουν, παρόλο που το εξωτερικό φαίνεται ήρεμο, ψύχραιμο και συγκρατημένο. Σύντομα εμφανίζονται όλες οι σωματικές εκδηλώσεις της αρρώστιας που προέρχεται από το εσωτερικό σφίξιμο, όπως είναι η δυσκοιλιότητα και η υψηλή πίεση.

Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν ένα βυτίο, όπου αποθηκεύουν το θυμό τους. Το βυτίο γεμίζει και κάθε τόσο ξεσπάει με εκρήξεις για μικροπράγματα. Προτιμείστε να εκφράζετε άμεσα τον θυμό σας στους συνανθρώπους σας, για να μην συσσωρεύεται ο θυμός και κάνετε μια συνολική έκρηξη. Στα ζευγάρια συχνά δεν εκφράζεται ο θυμός άμεσα για κάτι που μας ενόχλησε, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται αυτό μέσα μας και να γίνει κάποια στιγμή η τελική έκρηξη.

Αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να πιστεύει πως ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, ανθρώπινο συναίσθημα, τότε θα μπορείς να τον σέβεσαι και να τον τιμάς, να τον παραδέχεσαι ελεύθερα σαν μέρος του εαυτού σου και να μάθεις πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να τον χρησιμοποιείς.

Αν αντιμετωπίσεις τα συναισθήματα του θυμού σου και τα φανερώσεις καθαρά και με ειλικρίνεια, πολύς από τον <<ατμό>> θα εξαφανιστεί μαζί με την ανάγκη σου για καταστρεπτική αντίδραση. Εσύ επιλέγεις και έτσι μπορείς να νιώσεις ότι κυβερνάς τον εαυτό σου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.