Εγκυμοσύνη και τροφικές αλλεργίες!

Οι τροφικές αλλεργίες ταλανίζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στις μέρες μας. Είναι γεγονός ότι οι αλλεργίες τείνουν να εμφανίζονται συχνά ακόμη και σε βρέφη. Μία τροφική αλλεργία μπορεί να εκδηλώσει τα συμπτώματά της αιφνίδια σε οποιαδήποτε ηλικία της ζωής μας.
Δες ακόμα: Κύηση και διατροφή
Πώς συνδέεται, όμως, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός με τις τροφικές αλλεργίες;
Επηρεάζεται μία τροφική αλλεργία από τη διατροφή της εγκύου ή της μητέρας;
Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, γι’ αυτό η γυναίκα πρέπει να είναι προσεκτική στη διατροφή της, διότι είναι δυνατό να εμφανιστούν τροφικές αλλεργίες. Η διατροφή της εγκύου πρέπει να είναι ισορροπημένη. Αν μία έγκυος είναι αλλεργική σε μία τροφή και το γνωρίζει, θα πρέπει να την αποφύγει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Αν δεν είναι αλλεργική σε γνωστές αλλεργιογόνες τροφές όπως το ψάρι, το αβγό ή οι ξηροί καρποί, δεν είναι ανάγκη να τις αποφεύγει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να προληφθεί μία ενδεχόμενη αλλεργία στο νεογνό.
Για να αποφευχθούν οι τροφικές αλλεργίες ο γιατρός συνιστά το μητρικό θηλασμό, τουλάχιστον για τους πρώτους 4 μήνες της ζωής του βρέφους. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και παρέχει στον οργανισμό του βρέφους όλα τα στοιχεία εκείνα που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη πορεία της ανάπτυξής του, καθώς και για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού του συστήματος.
Γενικότερα, ο μητρικός θηλασμός έχει πολλά οφέλη για το βρέφος και μπορεί να προλάβει ή ακόμη και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών τροφικών αλλεργιών. Δεν χρειάζεται η θηλάζουσα μητέρα να αποφεύγει τροφές που θεωρούνται αλλεργιογόνες, καθώς δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ακόμη, το αν επηρεάζουν τη δημιουργία τροφικής αλλεργίας στα παιδιά.
Οι παιδίατροι συνιστούν την εισαγωγή της στερεάς τροφής στα παιδιά μετά τους 5 μήνες της ζωής τους (ανά περίπτωση και σύμφωνα με τη γνώμη του παιδιάτρου). Η καθυστέρηση της εισαγωγής στη στερεά τροφή και μετά τους 5 μήνες δεν εξασφαλίζει ότι το παιδί δεν θα πάθει κάποια τροφική αλλεργία στο μέλλον.
Γενικότερα, δεν υπάρχει τρόπος να προληφθεί μία τροφική αλλεργία, αλλά ούτε και ουσιαστική αντιμετώπισή της. Ο μοναδικός τρόπος που συνιστάται είναι η αποφυγή των ουσιών ή των τροφών που προκαλούν τα συμπτώματα αλλεργίας, αφού βεβαίως έχει προηγηθεί η αναγνώριση της τροφής που προκαλεί αλλεργία στο άτομο.
Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να αγχώνεστε με τις αλλεργίες. Αρκεί η τακτική παρακολούθηση και αναγνώριση των συμπτωμάτων, και φυσικά, η έγκαιρη ενημέρωση του γιατρού σας για κάθε αλλαγή που παρατηρείται στη συμπεριφορά του παιδιού σας. Ο παιδίατρος είναι σε θέση να αναγνωρίσει ποια θεραπευτική αγωγή θα ακολουθήσει ο εκάστοτε ασθενής.