Διόρθωση χαμόγελου με αόρατους νάρθηκες

αόρατοι νάρθηκες

αόρατοι νάρθηκες

Γράφει ο Βλασταράκος Σωτήριος, Οδοντίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

H ορθοδοντική θεραπεία έχει καθιερωθεί πλέον στην πεποίθηση των ασθενών ως μια από τις επιλογές τους για τη διόρθωση αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων των δοντιών. Παλαιότερα μετά από μια ηλικία (κυρίως μετά την ενηλικίωση), οποιαδήποτε διόρθωση αραιών δοντιών, στραβών δοντιών στα μπροστά δόντια (επιστημονικά “συνωστισμός”) και άλλα προβλήματα διορθωνόντουσαν αποκλειστικά με τρόχισμα των δοντιών και κάποια αποκατάσταση (σφράγισμα/όψη ή στεφάνη).

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο μια τεχνική διόρθωσης των δοντιών, με τη χρήση αόρατων νάρθηκων ή διάφανων μασελακιών.

Αόρατοι νάρθηκες

Οι αόρατοι νάρθηκες μοιάζουν με τα μασελάκια που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών, αλλά το υλικό κατασκευής τους είναι διαφορετικού πάχους και ελαφρά διαφορετιής σύστασης. Στην ουσία αποτελούν πιο μια πιο αισθητική (αόρατη) και πιο αποτελεσματική εναλλακτική από τα κινητά μηχανήμα (μασελακια).

Η φιλοσοφία πίσω από τη θεραπεία με τους αόρατους αυτούς νάρθηκες είναι ότι ο ασθενής μπορεί (και πρέπει) να τους φοράει για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες (ιδανικά 20 ώρες την ημέρα). Για να το επιτύχει αυτό χωρίς να προκαλείται πρόβλημα στις καθημερινές του δραστηριότητες, π.χ. να μιλήσει σε κόσμο ή στο τηλέφωνο, να αλληλεπιδράσει, να χαμογελάσει χωρίς να φαίνεται ότι φοράει κάτι ογκώδες ή κάτι ασημένιο/γκρίζο στο στόμα του, πρέπει αυτά τα μασελάκια να είναι όσο πιο λεπτά γίνεται και να εφαρμόζουν τέλεια στο στόμα, καθιστώντας τη θεραπεία αόρατη!

Εκτός όμως από τις καθημερινές δραστηριότητες ο ασθενής μπορεί να εφαρμόσει και καλύτερη στοματική υγιεινή, χωρίς να φοβάται πως ότι θα φάει θα κολλήσει στα σιδεράκια του. Οι νάρθηκες, μπαίνουν και βγαίνουν από τον ίδιο τον ασθενή. Άρα βγαίνουν κατά το φαγητό, στη συνέχεια βουρτσίζει τα δόντια και τους ξαναφοράει.. Έτσι δεν παραμενουν υπολείμματα τροφής, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση τερηδόνας.

SOS : Οποιοδήποτε σύστημα και να χρησιμοποιηθεί για ορθοδοντική ενηλίκων ή παιδιών και εφήβων, πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιηθεί μετά το τέλος της θεραπείας το μασελάκι ή ο νάρθηκας σταθεροποίησης για να διατηρηθεί το ωραίο αποτελέσμα της ορθοδοντικής θεραπείας.

Αλλιώς κινδυνεύουμε να πετάξουμε στο καλαθι των αχρήστων το χρόνο και το κόστος της θεραπείας που δώσαμε!

Την θεραπεία ήπιων (αισθητικών) ορθοδοντικών προβλημάτων μπορεί να την κάνει και ο γενικός οδοντίατρος, ο οποίος είναι επαρκώς καταρτισμένος και ασχολείται με ορθοδοντικά περιστατικά, στα οποία δεν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο δαγκώνει ο ασθενής. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο να την κάνει ο ορθοδοντικός.

Διαδικασία

Στην αρχή (δηλαδή στο πρώτο ραντεβού) παίρνουμε αποτυπώματα των δοντιών και κατασκευάζουμε γύψινα εκμαγεία, για να μελετήσουμε το περιστατικό. Δεν είναι όλα τα περιστατικά κατάλληλα για αόρτατους νάρθηκες και προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα,οι περιπτώσεις πρέπει να επιλέγονται από το γιατρό κατόπιν μελέτης.

Αν το περιστατικό μετά από τη μελέτη των εκμαγείων κάνει για αόρατη ορθοδοντική τότε πάνω στα εκμαγεία κατασκευάζουμε τους αόρατους νάρθηκες

Στη συνέχεια (δεύτερο ραντεβού) παραδίδουμε το σετ ναρθήκων και  ενημερώνουμε τον ασθενή για τη χρήση και συντήρηση-καθαρισμο των ναρθήκων.Επιπροσθετως κανονίζουμε τις επανεξετάσεις του ασθενή, ανάλογα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο και το πρόβλημα που αυτός/η εμφανίζει.

Μπορεί να χρειαστεί στο δεύτερο ραντεβού ή σε επόμενα ραντεβού να κάνουμε μια διαδικασία πολύ συντηρητικής αφαίρεσης μιας πολύ λεπτής ποσότητας αδαμαντίνης ανάμεσα από τα δόντια για να δημιουργηθει ο απαραίτητος χώρος για να μπορέσουν οι νάρθηκες να εφαρμόσουν τις δυνάμεις τους και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις διόρθωσης του χαμόγελου μας (αγγλικά λέγεται stripping). Η φιλοσοφία στην ορθοδοντική είναι να βρούμε τον απαραίτητο χώρο (ή να τον δημιουργήσουμε!) ώστε να μπορέσουν τα δόντια να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να έρθουν στην επιθυμητή θέση και να μας χαρίσουν ένα όμορφο χαμόγελο.

Δηλαδή δημιουργούμε χώρο για να μετακινηθούν τα δόντια στις σωστές θέσεις.

Διάρκεια θεραπέιας

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με το ορθοδοντικό πρόβλημα που καλούμαστε να αντομετωπίσουμε. Είναι πολύ σηματικό να τονιστεί ότι η θεραπεία με αόρατους νάρθηκες δεν είναι πανάκεια και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα ορθοδοντικά περιστατικά. Εφαρμόζεται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πάντως τα αποτελεσματα είναι εντυπωσιακά όταν η επιλογή περιστατικού γίνεται με γνώμονα τον ίδιο τον ασθενή και τις ανάγκες του και όχι το κέρδος.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.