Διαταραχές της όσφρησης!

όσφρηση διαταραχές

Ποιες βλάβες μπορούν να εντοπιστούν στην όσφρηση;

Μπορεί η όσφρηση των ανθρώπων να μην συγκρίνεται ούτε κατά διάνοια με αυτή των σκυλιών, όμως ο άνθρωπος είναι σε θέση να αντιληφθεί περισσότερες από 5.000 διαφορετικές μυρωδιές, γεγονός το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα του περιβάλλοντός μας. Μάλιστα, ο άνθρωπος καταφέρνει να διατηρήσει στην μνήμη του μυρωδιές ακόμα και μετά από δεκαετίες.

Δες ακόμα: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με την όσφρηση;

Η απάντηση είναι η εξής: Μέσα στη μύτη μας υπάρχουν ειδικά κύτταρα που μπορούν και ανιχνεύουν τις ουσίες του περιβάλλοντος. Έτσι, μας προειδοποιούν, μας ελκύουν ή μας απωθούν. Για παράδειγμα, η μυρωδιά ενός χαλασμένου φαγητού μας απωθεί και μας αποτρέπει από το να φάμε αυτό το φαγητό, αλλά ταυτόχρονα, μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο που διατρέχουμε αν τελικά το φάμε.

Όταν η όσφρησή μας δεν δουλεύει σε όλο της το εύρος χάνουμε το 90% των γεύσεων. Μήπως όταν αρρωσταίνετε κι εσείς, σας φαίνονται όλα άνοστα και άγευστα; Συνήθως όταν αρχίσουμε να αναπνέουμε και πάλι κανονικά από τη μύτη, η γευστικότητα των τροφών… επανέρχεται!

Οι διαταραχές όσφρησης

Οι διαταραχές όσφρησης που υπάρχουν είναι οι εξής:

• Ανοσμία (πλήρης απουσία όσφρησης)

• Υποσμία (μερική απουσία της αίσθησης)

• Υπεροσμία (υπερβολική αίσθηση)

Στην πλειοψηφία των περιστατικών οι διαταραχές οφείλονται σε μπούκωμα της μύτης, γι’ αυτό και επανέρχονται όταν αυτό ιαθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ουσίες του περιβάλλοντος δεν γίνονται αντιληπτές από τα νεύρα ή γίνονται αλλά τα νεύρα δεν δουλεύουν σωστά.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τυχόν διαταραχές όσφρησης;

Οι διαταραχές της όσφρησης είναι θεραπεύσιμες. Αρχικώς, οι καπνίζοντες που παρουσιάζουν προβλήματα στην εν λόγω αίσθηση θα πρέπει να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα. Οι μη καπνίζοντες, μπορούν να αντιμετωπίσουν τη διαταραχή με συχνές πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό.

Πριν από όλα όμως, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό ΩΡΛ, ο οποίος θα εντοπίσει από πού προέρχεται η διαταραχή και θα προτείνει την κατάλληλη για τη δική σας περίπτωση αντιμετώπιση. Είναι πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί χειρουργική διόρθωση του προβλήματος.

Μην αναβάλλετε το ραντεβού σας με έναν ειδικό, διότι μπορεί η απώλεια της όσφρησης να οφείλεται σε κάτι πιο σοβαρό, όπως η χρόνια ρινίτιδα, οι πολύποδες ή όγκοι ρινός. Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει ειδικά τεστ ελέγχου της όσφρησης και θα εντοπίσει την εκάστοτε διαταραχή.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.