Δερματολογική θεραπεία με Dermabrasion

Δερματολογική θεραπεία με Dermabrasion

Ο άνθρωπος ανέκαθεν προσπαθούσε να βρει τρόπους για να αποκαταστήσει την αισθητική παραμόρφωση που προκαλούν οι ουλές και τα σημάδια στο πρόσωπο και στο σώμα.

Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους, η οποία ταυτόχρονα είναι και απολύτως ασφαλής για την βελτίωση και αποκατάσταση των ουλών είναι το Dermabrasion, το οποίο επίσης καταφέρνει να έχει καταπληκτικά αποτελέσματα στην αφαίρεση των τατουάζ και στην ανανέωση του προσώπου.

Τι ακριβώς είναι το Dermabrasion;

Το Dermabrasion είναι η επέμβαση κατά την οποία ο δερματολόγος «τροχίζει» και αφαιρεί στοιβάδες του δέρματος με ένα ειδικό περιστροφικό χειρουργικό εργαλείο. Έτσι, το δέρμα αντικαθίσταται από καινούργιο που είναι πιο απαλό και πιο φωτεινό σε εμφάνιση.

Πότε συνιστάται η εφαρμογή του Dermabrasion;

  • Αποκατάσταση ουλών ακμής
  • Αποκατάσταση ουλών ανεμοβλογιάς
  • Αποκατάσταση ουλών συνεπεία ατυχημάτων
  • Βελτίωση της  εμφάνισης των χειρουργικών τομών και ουλών
  • Αφαίρεση Τατουάζκαι τους πιο δύσκολους χρωματισμούς όπως το κόκκινο και το κίτρινο.
  • Θεραπευτικά υπερτερεί των Laser, καταφέρνοντας να αφαιρέσει ακόμα
  • Εξάλειψη βαθιών πανάδων
  • Ριζική  και βαθιά ανανέωση προσώπου και εξάλειψη των ρυτίδων

Πώς γίνεται η εφαρμογή του Dermabrasion;

Το Dermabrasion μπορεί να εκτελεστεί στο δερματολογικό ιατρείο. Η περιοχή που θέλουμε να θεραπεύσουμε καθαρίζεται με ένα αντισηπτικό υγρό, ενώ κατόπιν ψεκάζεται με ένα ειδικό σπρέι, το οποίο παγώνει το δέρμα και προκαλεί την αναισθητοποίησή του. Κατόπιν, με το ειδικό περιστροφικό χειρουργικό εργαλείο αφαιρούνται στοιβάδες του δέρματος, βελτιώνοντας με αυτό το τρόπο τις ανομοιομορφίες της επιφάνειας της επιδερμίδας. Αμέσως μετά εφαρμόζονται μαλλακτικές κρέμες και επίδεσμοι στο δέρμα. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να συνδυαστεί το Dermabrasion με το Laser για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Τι συμβαίνει μετά το Dermabrasion;

Για λίγες μέρες το δέρμα μοιάζει σα να έχει υποστεί ηλιακό έγκαυμα. Πάντοτε συνταγογραφούνται από τον ιατρό φάρμακα, έτσι ώστε να ανακουφιστεί η οποιαδήποτε δυσανεξία. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς δεν νιώθουν κάποιο σοβαρό πόνο. Το συχνό πλύσιμο και η εφαρμογή μαλλακτικών κρεμών επιταχύνει την αποκατάσταση του δέρματος. Η πλήρης αποκατάσταση συνήθως συμβαίνει σε διάστημα 7-10 ημερών. Στην αρχή το δέρμα έχει ροζ χροιά και σταδιακά αποκτά την φυσική του εμφάνιση. Αυτή η ροδαλότητα του προσώπου στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Πάντως το μέικ-απ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή, έως ώτου το δέρμα αποκατασταθεί πλήρως.

Σε γενικές γραμμές η πλειψηφία των ασθενών μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 7-10 ημέρες από το Dermabrasion, αφού λάβει οδηγίες για αποφυγή άμεσης έκθεσης στον ήλιο για 3 περίπου μήνες μετά την επέμβαση. Όταν πρόκειται για αποκατάσταση λίγων μεμονωμένων ουλών ή τατουάζ, ο ασθενής δεν χρειάζεται να απέχει από την εργασία του, αλλά μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται κανονικά έχοντας καλυμμένη την περιοχή με λευκοπλάστ. Ακόμη, οι ασθενείς θα πρέπει μετά την αποκατάσταση του δέρματος να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση αντηλιακές κρέμες όταν χρειάζεται να βγουν έξω απ΄ το σπίτι τους.

Ποιες επιπλοκές αναφέρονται;

Υπάρχει πιθανότητα σε κάποιους τύπους δέρματος να εμφανιστεί αυξημένη ή ελαττωμένη μελάχρωση. Ωστόσο, ο δερματολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πιθανότητα με τη χρήση ειδικών κρεμών. Οι ασθενείς που έχουν ιστορικό απλού έρπητα θα πρέπει πριν την επέμβαση να λαμβάνουν ειδική αντιική αγωγή.

Τι προσφέρει η θεραπεία με Dermabrasion;

Με το Dermabrasion μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ικανοποιητικό βαθμό όλα τα είδη των ουλών και των τραυμάτων. Ωστόσο, κάποιες ουλές χρειάζονται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους επιπρόσθετες τεχνικές πριν από το dermabrasion, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Έτσι, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αφαίρεση των ουλών με ειδικά punch πριν την διενέργεια του Dermabrasion. Συνήθως αφήνουμε ένα κενό 6-8 εβδομάδων μέχρι την διενέργεια του Dermabrasion.

Υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο όταν μετά το Dermabrasion χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά ως εμφυτεύματα κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ (restylane) ή αυτόλογο λίπος για την ανόρθωση των πολύ βαθιών ουλών. Από καιρό σε καιρό μπορεί να επαναληφθεί ένα ήπιο Dermabrasion στις περιοχές που δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη βελτίωση μετά την αρχική επέμβαση.

Ο δερματολόγος μπορεί να σας συμβουλεύσει για τον αν χρειάζεστε και ποιες ακριβώς συμπληρωματικές θεραπείες ανάλογα με το τύπο του δέρματος και την ιδιαιτερότητα του προβλήματός σας.

Τέλος, το Dermabrasion είναι 5-10 φορές πιο αποτελεσματικό από το χημικό πήλινγκ και 2-3 φορές πιο αποτελεσματικό από το laser όσων αφορά την βαθιά και ριζική ανανέωση του προσώπου και την απαλλαγή από τις πολύ βαθιές ρυτίδες και μάλιστα με πολύ μικρότερο χρόνο ανάρρωσης.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.