10 τρόποι προστασίας των ποδιών των διαβητικών ασθενών

10 τρόποι προστασίας των ποδιών των διαβητικών ασθενών

Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα αγγεία ιδίως τα μικρά (περιφερικά) προκαλώντας περιφερική νευροπάθεια και αρτηριοπάθεια.

Όσο λιγότερο ρυθμισμένο είναι το ζάχαρο, τόσο οι καταστάσεις αυτές χειροτερεύουν με πιο σημαντική την νευροπάθεια. Δηλαδή, το πόδι χάνει την αίσθηση του πόνου, της θερμοκρασίας, της πίεσης , του θερμού και του ψυχρού.

Σε προχωρημένες καταστάσεις υπάρχει παραμόρφωση του άκρου ποδός ενώ, όταν συνυπάρχει και περιφερική αρτηριοπάθεια, η αιμάτωση των άκρων γίνεται ανεπαρκής, με πιθανές συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν σε νέκρωση (γάγγραινα) και λοιμώξεις.
Επειδή οι βλάβες αυτές έρχονται σταδιακά, πολλοί ασθενείς αγνοούν την ύπαρξη τους.

Υπάρχουν, όμως, 10 πρακτικές συμβουλές που κάθε ασθενής με διαβήτη πρέπει να ακολουθεί, ώστε να προστατέψει την υγεία του:

 1. Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι ακόμα και μέσα στο σπίτι.
 2. Τα παπούτσια μας πρέπει να είναι άνετα. Ο πάτος ιδανικά θα πρέπει να έχει φτιαχτεί στα μέτρα μας μετά από πελματογράφημα, ακόμα και το ίδιο το παπούτσι, σε ειδικό κατάστημα.
 3. Διαφορετικά προτείνουμε παπούτσια αθλητικά με κορδόνια και αποφεύγουμε τα τακούνια.
 4. Δεν φοράμε σφιχτές κάλτσες. Προτιμούμε τις μάλλινες ή ειδικές για διαβητικούς.
 5. Κάθε βράδυ ελέγχουμε τα πόδια ιδιαίτερα τις πατούσες και την πτέρνα με καθρέφτη για τυχόν μικροτραυματισμούς.
 6. Πλένουμε τακτικά τα πόδια μας και τα στεγνώνουμε πολύ προσεχτικά. Έχει σημασία να επιμείνουμε μεταξύ των δακτύλων με ήπιες κινήσεις. Ένα πιστολάκι για τα μαλλιά μπορεί να διώξει την επιπλέον υγρασία.
 7. Δεν κόβουμε τα νύχια ποτέ με ψαλίδι ιδιαίτερα τις γωνίες. Αντίθετα, ο διαβητικός δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αιχμηρά αντικείμενα. Μία λίμα είναι πιο κατάλληλη γι’ αυτή τη δουλειά.
 8. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό, όχι καυτό. Το δοκιμάζουμε πάντα με τον αγκώνα.
 9. Δεν τοποθετούμε τα πόδια μας κοντά σε εστίες θερμότητας. Υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος, καθώς υπάρχει υπαισθησία.
 10. Η καταπολέμηση της ξηρότητας του δέρματος πρέπει να γίνεται με ειδικές ενυδατικές κρέμες που περιέχουν ουρία. Είναι απαραίτητη, καθώς το δέρμα μπορεί να σκιστεί όταν είναι πολύ ξηρό.
 11. Δεν αντιμετωπίζουμε τους κάλους με ξυραφάκια ή αυτοκόλλητα του εμπορίου. Περιποιούμαστε τα πόδια ήπια με ελαφρόπετρα.

Αν δούμε αλλαγές στο χρωματισμό των ποδιών, τραυματισμούς ή πληγές- φουσκάλες  πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό ιατρό, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.