Αόρατη ορθοδοντική

aorati-orthodontiki

Η αόρατη ορθοδοντική πρόκειται για μια νέα επαναστατική μέθοδο που μπορεί να θεραπεύσει ορθοδοντικά προβλήματα κυρίως σε ενήλικες. “Lingual”, στην αγγλική γλώσσα σημαίνει γλωσσικός και είναι εκείνη η Ορθοδοντική τεχνική, η οποία ασχολείται με την τοποθέτηση ακίνητων ορθοδοντικών μηχανημάτων (τα γνωστά “σιδεράκια”) στην γλωσσική επιφάνεια των δοντιών.

Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για αόρατη ορθοδοντική

Γλωσσική επιφάνεια των δοντιών είναι η επιφάνεια των δοντιών που βλέπει προς τη γλώσσα. Η μέθοδος αυτή επινοήθηκε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα στο Πανεπιστήμιο του UCLA και κατά το πέρασμα του χρόνου, τελειοποιήθηκε από Αμερικανούς, Ισραηλινούς, Ιάπωνες, Γάλλους και Γερμανούς Ορθοδοντικούς.

Τον τελευταίο καιρό, η τεχνική αυτή άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από εξειδικευμένους σε αυτόν τον τομέα Ορθοδοντικούς. Ο τρόπος τοποθέτησής των μηχανημάτων διαφέρει από την γνωστή Ορθοδοντική, καθώς επιβάλλεται η συνεργασία με εξειδικευμένα εργαστήρια στο εξωτερικό.

Σχεδόν όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να θεραπευθούν με αυτή τη τεχνική. Βασικό πλεονέκτημα της γλωσσικής ορθοδοντικής είναι το ότι δεν φαίνονται καθόλου και ότι τα σιδεράκια αυτά τοποθετούνται γρήγορα στο στόμα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της αόρατης ορθοδοντικής;

Μειονεκτήματα της τεχνικής είναι ότι ο ασθενής πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος και πολύ συνεργάσιμος κατά την διάρκεια της θεραπείας, αλλιώς η θεραπεία δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Επίσης, πρέπει να έχει άριστη στοματική υγιεινή.  Άλλο μειονέκτημα είναι η ανάγκη προσαρμογής του ασθενούς στο νέο (παροδικό) στοματικό περιβάλλον όσο αφορά την ομιλία και τη στοματική υγιεινή.

Η αόρατη ορθοδοντική απευθύνεται κυρίως στους ενήλικες αλλά και σε επιλεγμένες περιπτώσεις εφήβων.

Ιnvisalign

Η Ιnvisalign είναι μια καινούργια τεχνική και αποτελεί μία εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να βάλουν σιδεράκια. Η τεχνική αυτή ενδείκνυται για ορισμένες περιπτώσεις και εφαρμόζεται στην Ελλάδα από εξειδικευμένους σε αυτόν τον τομέα Ορθοδοντικούς.

Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας φοράει μια σειρά από διαφανή δισκάρια, τα οποία φτιάχνονται ειδικά για κάθε περίπτωση ασθενούς. Τα δισκάρια αυτά σταδιακά μετακινούν τα δόντια και προσφέρουν άριστη αισθητική, καθώς δεν φαίνονται και δεν ενοχλούν όταν τα φοράει κάποιος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα Invisalign

Το κύριο πλεονέκτημα της Invisalign, πέρα από το αισθητικό, είναι ότι ο ασθενής προσαρμόζεται πιο εύκολα στο καινούργιο στοματικό περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά σιδεράκια και επίσης, διευκολύνεται η στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αφού τα δισκάρια αυτά βγαίνουν και μπορεί ο ασθενής να βουρτσίσει τα δόντια του καλύτερα σε σχέση με τα συμβατικά σιδεράκια που δεν μπορούν να αφαιρεθούν κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Επίσης, ο ασθενής μπορεί να δει από την αρχή της θεραπείας του το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας του σε τρισδιάστατη (3-D) απεικόνιση.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα Invisalingn

Το μειονέκτημα της Invisalign είναι ότι η θεραπεία είναι μεγαλύτερη σε χρόνο σε σχέση με τα συμβατικά σιδεράκια, καθώς οι μετακινήσεις δοντιών που επιτυγχάνονται με τα δισκάρια αυτά είναι σαφέστατα πιο αργές σε σχέση με τα γνωστά σιδεράκια και ενδείκνειται για πιο εύκολες περιπτώσεις.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.